Gazdaság

Babaruhát vissza?

A németországi UMTS-szolgáltatási engedélyekért lefolytatott árveréssorozat egyik győztese, a Viag Interkom a szerinte túl magas licencdíjak egy részének visszatérítését követeli a berlini kormánytól. A Viag szerint a végösszeg azért lett magas, mert a többségi állami tulajdonú Deutsche Telekom (DT) elfogadhatatlan szintre tornászta föl az árat.

A DT és a másik nagyágyú, a Vodafone-hoz tartozó Mannesmann Mobilfunk eredetileg egyaránt három-három úgynevezett frekvenciatömböt akart szerezni, a másik öt induló – amelyek közül a Debitel már korán kiszállt – csak a minimálisan megvásárolandó kettőre tartott igényt. Az előbbiek ezért egyre nagyobb összeget ígértek, a többiek pedig tartották velük a lépést, úgyhogy a fejenként 17 milliárd márkához közelítő árnál végül a DT és a Mobilfunk is megállt, s végül mind a hatan két-két engedélyhez jutottak. Ezáltal viszont a több mint kéthetes licitálás 99 milliárd márkánál ugyanazzal a kimenetellel zárult, ahogyan a résztvevők röviddel a Debitel távozása után is álltak – csak éppen akkor még megúszhatták volna 65 milliárd márkával.

A rövidesen a British Telecom többségi tulajdonába kerülő Viag szerint a két összeg közti különbözet gazdaságilag nem indokolható kiadásnak minősül (elemzők többnyire hasonló véleményen vannak). A megoldás az összeg egyharmadának visszatérítése volna.

A pénzügyminisztérium mindazonáltal kapásból elutasította a cég követelését, a tárca szóvivője szerint a felvetés minden alapot nélkülöz. A Viag jelezte, hogy nincs szándékában bírósági keresetet benyújtani. A tenderben szintén részt vevő – a France Télécom által támogatott – Mobilcom viszont ezt az utat választotta. Keresetében az egész árverés jogszerűségét megkérdőjelezve igényel pénzvisszatérítést. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik