Gazdaság

US STEEL-VSZ – Amerikaiak Kassán

A részvényesek gyakorlatilag egyhangú jóváhagyása nyomán teljes egészében az amerikai US Steelhez kerülhet a kassai Vychodoslovenske Zelezarne (VSZ) csoport kohóipari részlege. A közgyűlésen a jelen lévő tulajdonosok – köztük az 51 százalékkal rendelkező szlovák állam – 99,98 százalékban igent mondtak arra a megállapodásra, amely szerint az Egyesült Államok legnagyobb acélgyártója 495,5 millió dollárért átveszi az 1998 óta a Diósgyőri Acélműveket (DAM) is birtokló VSZ központi üzletágát. Az összegből 325 millió dollár fedezi az adósságátvállalást, további 15 millió dollárból pedig a VSZ adóhátralékát törleszti az új tulajdonos.

A US Steel közel két évtizednyi távollét után tér vissza befektetőként az európai acéliparba, és a VSZ – új nevén a US Steel Kosice – az első teljes tulajdonú külföldi vállalkozása. Az ügylet az eddigi egyik legnagyobb külföldi, illetve messze a legnagyobb amerikai tőkebefektetés Szlovákiában, ráadásul a US Steel az elkövetkező tíz évben további 700 millió dollárnyi invesztícióval kívánja bővíteni a minőségi acélgyártást. A VSZ éves kapacitása jelenleg 4 millió tonna, s az új beruházások között szerepel egy 330 ezer tonna kapacitású galvanizációs üzem felépítése, amely autógyáraknak szállít majd acéllemezeket.

A US Steel Kosice tíz éven át adókedvezményekben részesül, viszont az amerikai félnek vállalnia kellett, hogy ezen időszak alatt a 17 ezer fős alkalmazotti létszám csak a nyugdíjazásokkal csökken.

A VSZ 1998 novemberében jelentette be fizetésképtelenségét a hitelező bankoknak, amelyek ezt követően leváltották az Alexander Rezes elnökölte teljes menedzsmentet, s a helyére új vezetést állítottak Gabriel Eichler irányításával. Az Eichler nevével fémjelzett szerkezeti átalakítások eredményeként a vállalat az idei első kilenc hónapban 355 millió dollárnak megfelelő nettó nyereséget ért el. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik