Gazdaság

OMV-névjegy

MÉRETEK. Az OMV-csoport – 6 ezer körüli alkalmazotti létszámmal, s évi csaknem 100 milliárd schillinges forgalommal – Ausztria legnagyobb tőzsdén is jegyzett vállalata.

PROFIL. A két kulcsterület a gáz- és az olajipar, de ezeken kívül a műanyag- és a műtrágyagyártásban is érdekelt a cég.

TULAJDONVISZONYOK. Az egykor 100 százalékig állami tulajdonú vállalat túlvan a privatizáció első szakaszán. Részvényeinek 35 százaléka az állami részesedéseket összefogó holding, az ÖIAG tulajdonában van. A legnagyobb “idegen” részvényes Abu-Dhabi: az Öböl-menti állam beruházási társasága, az IPIC 19,6 százalékos OMV-pakettel rendelkezik. A bécsi kormány tervei között szerepel ugyan a teljes privatizáció, de azt sokan ellenzik.

GAZDÁLKODÁS. A konszern 2000 első félévében jelentősen javította fő számait: a forgalom a tavalyi első hat hónaphoz viszonyítva 50 százalékkal, 3,3 milliárd euróra nőtt, az üzemi eredmény pedig 84 millió euróról 193 millióra emelkedett. A felfutás részben az üzemanyag-drágulásnak köszönhető. Ám a konszern vezetői ennél fontosabbnak tartják, hogy a tervezettnél is jobban halad a meghirdetett takarékossági program. A költségeket az első félévben 160 millió euróval sikerült leszorítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik