Gazdaság

A BÖRZE KFT. TULAJDONOSA – Adjunktusból zöldséges

Közel 30 éve dolgozik a vállalkozói szférában Tordai Péter, aki fiatalon zöldségesként kezdte, majd átvándorolt a ruházati szférába. Cége ma már évi több százmilliós forgalmat bonyolít.

Egy sajnálatos családi tragédia – anyósa hailála – miatt 1973-ban szinte percek alatt kellett döntenie: továbbra is az egyetemen marad-e tanítani, vagy zöldség-gyümölcs kiskereskedő lesz. Tordai Péter az utóbbi mellett voksolt, s ez a döntés sorsfordítónak bizonyult az életében, amit ma sem bán.

A Kertészeti Egyetem élelmiszer-gépgyártás tanszékének fiatal adjunktusához egyébként mindig is közel állt a kereskedelem. “Olyan családi miliőben nőttem fel, ahol az üzletelés, a kereskedés mindig is a középpontban volt” – magyarázza. Édesapja 1945 után építőanyag- és tűzifa-kereskedőként kereste kenyerét, amit némi ipari tevékenységgel is kiegészített. Tordai Péter igen büszke arra, hogy apja gyártott először Magyarországon betoncserepeket. Az üzemet 1958-ban zárták be a kommunisták, apját is meghurcolták, sőt 1962-ben még börtönbe is zárták. Szabadulása után nagy nehezen sikerült csak munkát kapnia, egy állami vállalat által üzemeltetett trafikban árult édességet, dohányféleségeket a család. A munkából az alig 12 éves Tordai Péter is kivette részét, az iskolai szünetet teljes egészében ott töltötte, de a hétvégéken is mindig segédkezett.

“ELŐJOGON” ÖRÖKÖLT. A munka mellett a tanulást sem adta fel. Érettségi után felvették az Élelmiszeripari Főiskolára, (ez később a Kertészeti Egyetem tanszéke lett). Jó eredményei voltak, ezért aztán a diploma után bent maradt gyakorlatvezetőként az egyetem élelmiszer-gépgyártás tanszékén, ahonnan adjunktusként távozott. A hetvenes években a zöldségüzletek úgy működtek, hogy a boltvezető halála esetén családtagjának “előjoga” volt a az üzlet továbbvitelére. Az anyósa halála miatt megüresedett Wesselényi utcai zöldség-gyümölcs üzlet így került Tordai Péter kezébe.

Feleségével akkoriban nem sokat tétováztak: az albérlet helyett szerettek volna egy saját lakást; s egyébként is igen szűkös anyagi körülmények között éltek. Így lett Tordai Péter szinte egyik napról a másikra adjunktusból zöldség-gyümölcs kiskereskedő.

Kilenc évig dolgoztak feleségével az üzletben. Mint mondja, tovább nem bírta a napi 18-20 órás elfoglaltságot. Egyébként rendkívül élvezte a munkáját – minden este látta az aznapi tevékenysége eredményét.

Belefáradva a zöldség-gyümölcs kereskedelembe, gyorsan váltott. A nyolcvanas évek elején sorra nyíltak a kapualjakban a különböző profilú butikok. Tordai Péter is vett az Erzsébet körúton egy kilenc négyzetméteres helyiséget. Így kezdődött karrierje a textilszakmában. Ebből a kis üzletből nőtte ki magát a mai Börze Kft.: Tordai saját cége. A kilencvenes évek közepén már két budapesti és három vidéki nagykereskedést is üzemeltetett, közülük ma már csak egy fővárosi üzemel. A nagykereskedelem helyett megint a kiskereskedelem felé fordult, így ma már 14 farmerruházatot forgalmazó üzlete van, Voksát a minőség mellett tette le: a Levi Strauss legnagyobb hazai dealere, emellett a Wrangler, a Lee, a Dr. Martens, a Happy Way minőségi termékeit árulja. Továbbá 50 százalékban tulajdonosa a Keston üzletláncnak, amely márkás férfiruházati termékeket forgalmaz a prominens bevásárlóközpontokban. Ugyancsak felerészben társtulajdonosa a Plazaimpex Kft.-nek, amely sportruházatra és -cipőkre, ezen belül a legjelentősebb márkák egyikére, a Nike-ra szakosodott.

Szezontól függően a Börze Kft. ma már 60-70 alkalmazottat foglalkoztat, éves forgalma 600-700 millió forint körüli. Tordai Péter ugyan nem panaszkodik, de állítja, hogy a ruházati szektorban ma igen éles a verseny, sok üzlet bezárásra kényszerül. A legnagyobb konkurenciát az olcsó ázsiai termékek jelentik számára, de ennek ellenére sem enged filozófiájából: tartós, minőségi árut szeret értékesíteni.

INGATLANRA KACSINGAT. Mint üzletember büszke arra, hogy a Börze Kft. már 20 éves, pedig ez idő alatt a textilszakmában sokkal tekintélyesebb cégek is felszámolásra kerültek. Ugyanakkor ma már más területek felé is orientálódik: az ingatlanpiac felé kacsingat, már el is kezdett ingatlanok adásvételével, társasházak építésével foglalkozni. Örömmel tapasztalta, hogy a kereskedelemben gyakorolt korrekt magatartása ebben a szakmában is kamatozik, hiszen többen az építőiparban is korábbi jó hírének köszönhetően kötöttek vele üzletet. Korrektségét Szebenyi Miklós, a Levi Strauss Magyarország Kft. menedzsere is megerősíti. “Megbízható üzleti partner, ha egyszer valamiben megállapodunk, attól nem tér el, akkor sem, ha esetleg emiatt másokkal konfrontálódnia kell” – hangsúlyozza. Előnyös tulajdonságaként említi még, hogy gyorsan, ugyanakkor megfontoltan szokott dönteni. “Feltéve, ha el lehet érni – teszi hozzá -, hiszen iszonyúan elfoglalt.”

A pénzkeresés mellett Tordai Péter legtöbb energiáját mostanában egy társadalmi megbízatás köti le: tavaly tavasszal választották meg a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökévé. “Ha napi 48 órám lenne, akkor is lenne mit csinálnom ezen a poszton” – érezteti, hogy a karitatív tevékenység mekkora elfoglaltságot jelent számára, de mindezt örömmel teszi. Elismeri, hogy az elnöki tisztség – az emberi kapcsolatok terén – mindenképp előnyt jelent neki, de ezt igyekszik nem összekeverni az üzlettel. Ugyanakkor azt sem tagadja, hogy miután nemzetközileg ismert lett a zsidó szövetségekben, egyre több hittársa keresi vele az üzleti kapcsolatot. A megbízatásnak egyetlen kissé kényelmetlen – más szempontból persze kellemes – velejárója van: minden nap van valamilyen esti program, ami mindig vacsorával végződik. “Amúgy is méretes termetemnek ez nem nagyon hiányzik” – mondja arra utalva, hogy nem tud ellenállni a csábító ennivalóknak.

POLGÁRI JÓLÉT. Tordai Péter közel 30 éve dolgozik üzletemberként, így aztán nem csoda, hogy – mint fogalmaz – konszolidáltan, polgári családhoz méltó körülmények között él két lányával és feleségével egy budai családi házban. Emellett a család egy balatoni nyaralóval is rendelkezik, s minden tagjának van külön autója. A feleség és a nagyobbik lány egyébként a családi vállalkozásban dolgozik: az előbbi a cég pénzügyeit intézi, míg az utóbbihoz a vállalkozás marketing ügyeinek intézése és fejlesztése tartozik. A kisebbik lány viszont “besokallt” a textiltől és a kereskedelemtől, ami körül a Tordai család élete 20 éve zajlik. Ő kozmetikusnak tanul.

TORDAI PÉTER 53 éves, 1971-ben végzett a Budapesti Kertészeti Egyetemen élelmiszer-ipari gépészmérnökként. 1971 és 1973 között az egyetem élelmiszer-ipari főiskolai karán dolgozott.

1973 és 1982 között zöldség-gyümölcs kiskereskedő volt. 1979-ben alapította saját vállalkozását, a Börzét, amelynek 1982-től ruházati kis- és nagykereskedés lett a profilja.

1999 március elseje óta a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik