Gazdaság

MICROSOFT HOTMAIL – Redmondi szervercsere

A Windows 2000 tényleg nem lehet rossz, ha már a Microsoft is azt használja – mondhatnánk cinikusan a legismertebb operációs rendszert fejlesztő cégről. A redmondi óriás a világ legnagyobb webalapú e-mail szolgáltatását, a Hotmail levelezőrendszert ugyanis most állítja át erre, az eddigi Unix alapú FreeBSD szerver helyett. Shereen Meharg, az MSN (Microsoft Network of Internet Services) marketingkommunikációs igazgatója hatékonyabb működést és kibővített szolgáltatási portfóliót ígér a világ 67 millió Hotmail-felhasználójának.

Az új szolgáltatások között lesz a Microsoft Office helyesírás-ellenőrzője, és olyan eszközök, amelyek a nemzetközi kommunikációt könnyítik meg. A felhasználók számára azonban fontosabb az a fejlesztés, amely a vírusellenőrzést és a kéretlen reklámlevelek (spamek) kiszűrését teszi majd lehetővé – ez azonban, egyéb fejlesztésekkel együtt, nem a közeljövőben valósul meg.

A lépés mögött többféle megfontolás rejlik. Anyagilag azért éri meg az átállás, mert a saját platformra történő fejlesztések mindig olcsóbbak. A piacon nagyon erős a verseny, s olyan jelentős szereplőkkel, mint az America Online vagy a Yahoo!, több fronton kell harcolni. A váltás legfontosabb oka az a PR-szempont, hogy Microsoft-szolgáltatás ne fusson más termékén. A Hotmailt ráadásul már annyi fizikai és szóbeli támadás érte 1997 óta, amióta a Microsoft tulajdonában van (ezekről lásd külön anyagunkat), hogy egy ilyen frissítés ebből a szempontból is jót tehet. A gikszerekről szólva illik megjegyezni, hogy azok nagy száma és magas publicitása nem csupán a Microsoftot minősíti, más cégeknél is előfordulnak ilyenek, de kisebb vállalatok esetében nincs ekkora visszhangjuk. Ha saját szerveren fut a program, akkor a biztonsági meghibásodások esetén legalább egyértelmű lesz a felelősség kérdése. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik