Gazdaság

A HÁROM CÉG MÉRLEGE

et első számú nyertesének a Molt tartják. Kérdés, hogy a 350 millió dolláros újabb hitel következtében 48 százalékosra duzzadó hitelállományt nem tekintik-e majd túlságosan feszítettnek. Kérdés továbbá az is, hogy ki állt a Mol-részvények elmúlt hetek vásárlásai mögött. Megjelenhet-e a Gazprom a Mol tulajdonosai között is? A Mol megítélése szempontjából pozitív, hogy megvédte pozícióit. Ugyanakkor az “új szerzemények” finanszírozása csak a gázügy rendezése után lehet megnyugtató.

TVK: MEGNYUGODHAT? A TVK-ban a Mol személyében egy barátságosnak tekinthető szakmai tulajdonos jelent meg, ami szakértők szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy a TVK-részvények megítélése során a jövőben nagyobb szerepet játszanak a fundamentumok. A Mol részesedésének 33 százalék fölé növelése esetén – ez a közeljövőben nem látszik valószínűnek, de hosszabb távon várható – az olajtársaságnak a többi tulajdonos felé kivásárlási ajánlatot kell tennie, amit minimum a 90 napos átlagáron, illetve a fő tulajdonos beszerzési árán kell megtennie.

BORSODCHEM: KÉRDŐJELEK. Az ügyletet rendkívüli közgyűlésnek kell jóváhagynia. kérdés, hogy Kovács F. László, a BC vezérigazgatója meg tudja-e győzni a menedzsmentet eddig erősen támogató angolszász intézményi befektetőket arról, hogy minél nagyobb számban jelenjenek meg a közgyűlésen és nyújtsanak segítséget a menedzsment által ellenségesnek minősített felvásárlás kivédéséhez. Az ügylet révén jelentős szabad pénzeszközhöz jutó BC felajánlotta, hogy megvásárolja a Gazpromtól a számára a TVK nélkül immár gazdaságilag érdektelenné vált BC-részesedést. Kérdés, hogy a Gazprom kíván-e élni az ajánlattal, illetve mi a szándéka BC-részvényekkel.

A magyar kormány sokatmondóan egyáltalán nem foglalt állást

Ajánlott videó

Olvasói sztorik