Gazdaság

ELEKTRONIKUS IDŐ – Greenwichi újdonság

Greenwich új szerepet kaphat az időméirésben, köszönhetően az elektronikus kereskedelemnek. A London déli részén lévő obszervatórium 1884, a GMT (Greenwich Mean Time) bevezetése óta nem rukkolt elő akkora újdonsággal, mint az elektronikus kereskedelem hajnalán: olyan módszert és szoftvereket dolgoznak ki, amely az internetes kommunikációban kiküszöböli azt a problémát, amely a különböző időzónákból adódik.

A GeT (Greenwich Electronic Time) néven futó projekt élharcosa az európai online kereskedelem testülete, az Interactive Media in Retail Group, amelynek 20 országból 400 cég a tagja, köztük az IBM, a Microsoft, a Marks & Spencer, valamint a brit posta is. Az ötletes és pillanatokon belül valóban kényszerítővé váló kezdeményezéshez Tony Blair is nevét adta a januári bejelentéskor, hangsúlyozva, hogy ezáltal milyen fontos szerephez jutnak a brit cégek az online piacokon. A projekt otthona egy (egyébként nem túl színvonalas) honlap (www.get-time.org), ahol az információkon és az idővel kapcsolatos tudáson kívül olyan eszközök válnak hozzáférhetővé, amelyek megoldják az online idő egységesítését. A januári bejelentés óta még nem sok minden közlésre érdemes fejlemény történt.

A kétezredik év problémája olyan jelenség volt, amelyben egy korábban célszerűnek tűnő módszer a fejlődés gátjaként jelent volna meg, ha okozói ki nem javítják. A GeT kialakítását hasonló helyzet teszi szükségessé: amíg a számítógépes hálózatok nem kaptak olyan elementáris szerepet, mint napjainkban, addig célszerű volt a gépekbe olyan szoftvert építeni, amely az e-mailek és kereskedelmi tranzakciók univerzális időn alapuló időbélyegzőjét a helyi időre konvertálja. Most ez válik a fejlődés gátjává, hiszen az internet világában egyre égetőbb igény lesz jogi szempontból az egyértelmű dokumentálhatóságra.

Az internet nem csak Nagy-Britanniában, hanem Svájcban is megmozgatta az időszakértők fantáziáját: ott a Swatch óragyár szakemberei dolgoztak ki internetidőt. A svájciak az óragyár központjában, Bielben mért időt tették meg univerzálisnak, s a napot felosztották 1000 egyenlő részre. Így a bieli éjfél felel meg e speciális internetidőben a nullának, a dél pedig az ötszáznak. Ennek az elképzelésnek ugyan sok értelme nincs, de jó marketingfogás. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik