Gazdaság

ALKALMAZÁS-KISZOLGÁLÓ – Hálózati csendestárs

Ha egy cég az internet hőskorában lehetőivé akarta tenni, hogy az üzletkötők bárhonnan leadhassák rendeléseiket, akkor azt egy külön programmal vagy kézzel vezette át a világhálós adatbázisból a belső ügyviteli rendszerbe. Ezt a fapados megoldást váltotta fel az “alkalmazás-kiszolgáló”, amely ma már kulcsfontosságú háttérszereplője az internetes üzletvitelnek. Amolyan csendestárs, bár annál aktívabb.

Az alkalmazás-kiszolgálókat az objektumorientált programozás tette lehetővé, amelynek logikája hasonlít a modern menedzsment logikájához. A menedzsmentben elterjedt az a szervezetelemző gondolkodás, amely nem beosztásokat, hanem munkaköröket tart számon, elismerve, hogy egy ember munkája során sokféle munkakört lát el. A munkakörök felderítése, tisztázása javítja a szervezet áttekinthetőségét, s hatékonyabbá teszi a munkavégzést. Ugyanez történik az informatikában: az objektumorientált programozás lényege, hogy az elvégzendő feladatot előbb felbontják minél kisebb, önmagukban is értelmes részfeladatokra. A részfeladatokat megoldó kész programocskák, feladatszabványok – az angol szaknyelvnek megfelelően appletek vagy komponensek – egy katalógusba kerülnek, és több feladatban hasznosíthatóvá válnak. Az objektumorientált programozás az internet térhódításával vált igazán fontossá.

Néhány éve, a világháló születésekor a látogató egy egyszerű adatállomány-rendszerből kapta meg a kért állományt. A honlapok többsége ma is így működik, de az üzleti alkalmazásokhoz ez kevés. A fentebb említett megoldás, nevezetesen a manuális átvezetés nem túl elegáns, kialakították hát az alkalmazás-kiszolgálót, amely dinamikus világhálós hozzáférést valósít meg. A dinamikus jelző arra utal, hogy nincs lefordítva a belső adatbázisok tartalma HTML állományokra, hanem amikor egy konkrét kérés érkezik, azt alakítja át a rendszer internetes böngészővel emészthető formára.

Erre a feladatra fejlesztették például a Lotusnál a Domino Go Webservert, de így működik az SAP mySAP.com megoldása is. A belső adatbázisok és a világháló közötti adatforgalom azonban kényes dolog, csak különös gonddal, szigorú ellenőrzések mellett ereszthető össze a kettő. Az esetenként sok ezer kérés teljesítése tehát szerteágazó felügyelet mellett, sok kis részfeladat végre-hajtásával jár. Ennek a szervezését végzi az alkalmazás-kiszolgáló. Fontosságát mutatja, hogy a világhálón egy külön honlap, a ServerWatch jelentős teret szentel a bemutatásának, a különféle változatok közzétételének. A Giga Information Group által nemrég közzétett felmérés szerint alkalmazás-kiszolgálóra a vállalatok tavaly 585 millió dollárt költöttek, az idei forgalom 1,6 milliárd a 2003. évi pedig már várhatóan 9 milliárd dollár lesz, köszönhetően az e-business beindulásának. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik