Gazdaság

Csomagtovábbítás

Érdeklődéssel olvastam a honi internetes könyvkereskedelem beindulásáról szóló cikküket (A könyvközvetítő, Figyelő, 2000/33. szám). Mint könyvszerető ember, örvendetesnek tartom a Magyar Posta szerepvállalását e kiadványok “modern logisztikai szolgáltatójaként” – persze a legnagyobb, több szolgáltatási kategóriában monopolhelyzetben lévőként, ekkora beruházást csak a Magyar Posta engedhet meg magának. Érdekes a lap azon megfogalmazása, hogy a Magyar Posta az “egyedüli társaság, amely az egész országban képes elfogadható áron megoldani a csomagtovábbítást”.

Véleményem szerint a piacgazdaságban az “elfogadható ár” kategória egy üzleti és gazdasági hetilapban értelmezhetetlen, így a cikk elvesztheti objektivitását. A csomagszállítási piacon rengeteg cég tevékenykedik elfogadható áron; ügyfélkörük dinamikus növekedése legalábbis ezt jelzi.

A cikk szerint például egy 6 ezer forintos szakkönyv jutaléka 690 forint. Én személy szerint találkoztam már ennél jobb árral. Fontos megnézni az ár/szolgáltatás arányt is.

A nagyobb magyarországi futárszolgálatok csomaglogisztikája ma már a legmodernebb technológiákat alkalmazza. Az “elfogadható ár” kategóriában vonalkód alapú csomagazonosítást, kézbesíthetetlenség esetén automatikus címnyomozást és új címre kiszállítást nyújtanak, ráadásul az ügyfél akár a saját irodájának számítógépén is láthatja a kiszállítások ütemét, dátumát és az átvevők nevét.

ügyvezető, Sprinter Futárszolgálat Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik