Gazdaság

AZ EXTREME RABBIT FILM KFT. ÜGYVEZETŐJE – Hollywoodi mintára

Egyszerre várja első nagyjátékfilmjének befejezését és kisfiának megszületését Hidasi Dalma producer, aki a film jövő év eleji reklámkampányakor már újra teljes erőbedobással kíván dolgozni.

Pizzás – ezen a címen forgatja augusztus végétől első nagyjátékfilmjét Hidasi Dalma, akinek filmes pályakezdése nem nevezhető éppen simának. “A hír nem igaz a szereposztó díványról” – emlékszik vissza hat évvel ezelőttre, a filmforgatásokon töltött első napjaira. Nem történt meg tehát, amitől félt, valóra vált viszont később az, amire titkon számított: filmproducer lett.

KERÜLŐ ÚTON. Tizennyolc éves korában felvételizett a színművészetire, de már az első rostán kiesett: az erkélyjelenetbe sült bele. “Nem tanultam meg, gondoltam azt úgysem választják, annyira elcsépelt” – emlékszik. Jött tehát az egyetem, mégpedig a közgazdaság-tudományi Budapesten. A diploma megszerzése után, 1993-ban egy évig rendezvényszervező volt a Magyar Kultúra Alapítványnál, majd – miután úgy érezte, megtanult mindent, amit ott lehetett – új célt keresett az életében. Ez lett a film. A színésznői kudarc után, no meg a gazdasági háttérismeretek birtokában kézenfekvő volt, hogy a gyártási vonalon induljon el.

Az Eurofilm Stúdióhoz egy ismerősén keresztül került. Ott reklámfilmes produkciókban vett részt egy nyáron át. “Dalma tanulni jött inkább, mint dolgozni, de már akkor feltűnt: céltudatos, ambiciózus és felelősen gazdálkodik a rábízott kreatív forrásokkal” – mondja Miskolczi Péter, az Eurofilm Stúdió ügyvezetője, a Színház és Filmművészeti Egyetem óraadó tanára. Hidasi a vállalkozásban hivatalsegéd, kávéfőző asszisztens és lótifuti volt egyszerre. “A filmes hierarchiában utolsónak lenni nem volt könnyű, de kiváló embereket ismertem meg, akik végül is elindítottak a pályán.” Keményffy Tamás operatőrrel, jelenlegi cégtársával is ebben az időszakban találkozott: az akkori főiskolai hallgató videoklipek forgatáshoz keresett gyártásvezetőt. “Szerelem volt ez első látásra, idézőjelben. Ez afféle spirituális dolog; nekem Dalmát hozta a sors” – idézi fel az azóta is tartó munkakapcsolat kezdetét az operatőr. A páros – néhány kollegával együtt – 1994 őszén megalapította az Extreme Film Kft.-t. Kevés tőkével olcsón, de lelkesen dolgoztak. “Előfordult, hogy amikor későn fizetett a megrendelő, reggel beültem a kocsiba, hazahajtottam édesanyámhoz Miskolcra, ő addig kivette a megtakarított pénzét a bankból, így én négy óra múlva ki tudtam fizetni a stábtagokat. Az senkit sem érdekelt, honnan jött a pénz, fő, hogy volt” – sztorizik Hidasi. A munka mellett tanult: másodszor is megpróbálkozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, ezúttal sikeresen. Producer szakon végzett 1999-ben.

BUKTATÓK. A videoklip-biznisz működött, a forgatások között pedig emlékezetes is akad: az Extreme Filmnek sikerült Ganxta Zoltánnal egy életre összebalhéznia. A viszonylag könnyű műfajnak tekintett klipgyártás rémdrá-mába torkolt, “a Zoli számaiból ismert durva világ a valóságban is visszaköszönt”, ezek után Hidasi a klip rendezőjével, Keményffyvel egyetértésben felhagyott e veszélyes iparral.

A cég időközben erősen átalakult, 1999-ben pedig létrejött az Extreme Rabbit Film Kft., amelynek egyik tulajdonosa Hidasi. A kft. főleg reklámfilmek gyártásából él. Nivea Body Milk, Kleber autógumi, Globus salátaöntet vagy Zwack Unicum – ezek azok a spotok, amelyeket Hidasi büszkén vállal, “mert, hát, be kell vallanunk, vannak keservesebb szüleményeink is.” Hidasi szerint a filmezésben a megrendelések megszerzése a legfáradtságosabb munka: állandó kilincseléssel, telefonálással, referenciakazetták terítésével jár. “Muszáj, hogy lássák: működik a cég, halad a szekér.” Márpedig a szekér, úgy tűnik, halad.

Bár a reklámfilm-készítést kreatív munkának tartja, Hidasi célja, hogy játékfilmeket készítsen, s azokat ne csak a hazai, de a nemzetközi piacon is értékesíthessék. Ehhez – a jó produkció mellett – a marketinget tartja a legfontosabb eszköznek. Az Extreme Rabbit legújabb terméke, a most forgatás alatt lévő Pizzás című egész estés játékfilm már ennek szellemében készül. A 170 millió forintos költségvetés – bár ennek legalább a fele természetben értendő – jó részét marketingre szánják, s nem titok, hogy a készítők keresni akarnak majd a filmen. A kifutófiúról szóló Pizzás elsőfilmes rendezője és forgatókönyvírója Balogh György. Szerinte Hidasi tipikus producer alkat, aki azonban munkája során maximálisan figyelembe veszi a rendezői oldal igényeit is – márpedig sikeres végeredmény csak így születhet.

A Pizzás forgatása augusztus végén kezdődik, nagyjából akkorra várja Hidasi Dalma kisfia, Benedek születését is; ez azt jelenti, hogy a film utómunkáiba leghamarabb decemberben kapcsolódik majd be, akkor még félgőzzel, de januártól már százszázalékosan, mert kezdődik a mozi reklámkampánya. Bemutató 2001. március 15-én.

Budai zöldövezeti lakásában élettársával és talált kutyájával, Jambóval él. Kedvenc filmjei Wim Wenderstől a Világ végéig, Fellini Országútonja, vagy a Kusturica-filmek. Példaképe a Columbo értelmi szerzője, John Cassavetes, akinek Férjek című filmjét tökéletesnek tartja; ő az, akit egyébként szívesen választott volna saját férjének is.

HIDASI DALMA 30 éves, általános és középiskolába Miskolcon járt. Előbb színésznő akart lenni, végül a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen diplomázott 1993-ban. A Magyar Kultúra Alapítványnál egy évig rendezvényszervező volt, azután néhány hónapig “runner” az Eurofilm Stúdiónál.

Extreme Film Kft. néven többedmagával 1994-ben saját céget alapított. Először videoklipeket, majd reklám-, vizsga- és kisjátékfilmeket gyártottak.

Tavaly két hónap szakmai gyakorlatot töltött a Warner Brothersnél. A tanultakat új vállalkozásában, az Extreme Rabbit Film Kft.-ben hasznosítja: a Pizzás című produkció a cég első egész estét betöltő játékfilmje lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik