Gazdaság

SERTÉSVÉSZ – Embargó

Már 16 ezer sertést semmisítettek meg két kelet-angliai telepen, hogy lokalizálják a sertésvészt, amelynek kitöréséről múlt csütörtökön értesült először a nyilvánosság. Tizennégy évi szünet után először egy Suffolk megyei telepen jelentkezett az emberre ártalmatlan, de az állatokat gyorsan tizedelő kór. Ott 3500 állat került kényszervágásra.

Közben a belga kormány tilalmat rendelt el az Angliából származó sertésimportra – a walesi, a skót és az észak-írországi szállítmányokat ez egyelőre nem érinti -, s kezdeményezte, hogy üljön össze az Európai Unió (EU) állategészségügyi és tisztiorvosi testülete, megvizsgálandó, nem kellene-e közösségi szintű korlátozásokat bevezetni.

Hollandiában is embargót rendeltek el az angol élő sertésre, illetve sertéshúsra. A brit marhatenyésztők máig nem tudták visszaszerezni európai piacaikat az 1996 és 1999 közötti, a szivacsos agysorvadás (BSE) miatt elrendelt EU-embargót követően. Most a sertéstenyésztők félnek, hogy ugyanolyan sorsa juthatnak, mint szarvasmarha-tenyésztő társaik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik