Gazdaság

PANNONPLAST – Ez nem az a műanyag

Már-már legendák szóltak arról, hogy mennyire pontosan előre jelezhető a Pannonplast eredménye, a cégcsoport ezúttal azonban megtréfálta a piaci szakembereket: a második negyedévre várt nyereség kétharmadát sem érte el. Míg az elemzők előzetesen 550 millió forint körüli nettó eredményre számítottak, és még a pesszimistábbak is félmilliárdhoz közeli nyereséget vártak, addig a 18 cégből álló holding a tavalyi második félévinél is szerényebb, mindössze 331 millió forintnyi profitot produkált a második három hónapban. Ezzel együtt az első félévben 784 milliós nettó nyereséget ért el a Pannonplast, 6,1 százalékkal magasabbat a tavalyi azonos adatnál, ám közben az IAS szerinti árbevétel 11,61 milliárd forint lett, s ez 32,5 százalékos növekedésnek felel meg.

A számok arról tanúskodnak, hogy a cég költségei drasztikusan emelkedtek. Ez a dráguló alapanyagok miatt van így elsősorban, ez a tényező azonban igen nehezen hárítható át a fogyasztókra. Ám 35 százalékkal emelkedtek a közvetett költségek is, amit a szakértők is túlzottnak tartanak. A Német Befektetési Rt. például éppen az 1997 óta megduplázódó közvetett költségszint (valamint a csökkentő bruttó fedezet és a gyenge üzemi cash flow) miatt változtatta “alulsúlyozásra” javasoltnak a részvény minősítését.

Még az optimizmusáról ismert Credit Suisse First Boston elemző csapata is igen szkeptikusan fogadta az eredményeket. Az egyéves célárfolyamot például 9400 forintról 8400 forintra csökkentették, az egy részvényre jutó nyereség előrejelzését pedig 2000-re 11, 2001-re pedig 5,5 százalékkal mérsékelték, igaz, változatlanul vételre ajánlják a részvényt. Más elemző cégek pedig arra figyelmeztetnek, hogy a cégcsoport sikergyára, a Moldin szerény teljesítményt nyújtott, ami a jó kilátások ellenére elbizonytalaníthatja a befektetőket, és így a többi brókercégnél is rosszabb minősítést kaphat a Pannonplast papírja. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik