Gazdaság

SZÜNIDEI TÁBOROK – Drága mulatság

Bár a nyári gyerektáborok egyre drágábbak, komoly nyereséget így sem tudnak elérni a "táboroztatók". Marketing szempontból azonban megtérülhet a befektetés, hiszen a boldog gyerekek és szülők viszik az intézmény jó hírét.

A kórházban, apja karjaiban halt meg a naipokban az az iskolás, aki bükkszéki nyári lovastáborban szenvedett tragikus balesetet. Más rémtörténeteket is hallani a nyári napközikről, sporttáborokról. “Amióta Szlovákiában kitörött a fiam lába, mert nem volt ott a tanár, elkerüljük a táborokat – mondja egy cégvezető családanya -, nem tudok jó megoldást a vakációra. Egyébként már nem csak a tenisz- vagy a vitorlástanfolyam, de az egyszerű iskolai tábor is egyre drágább, ráadásul nem is foglakoznak eleget a gyerekekkel.”

Tanácstalanságában nincs egyedül. A szakértők szerint az idén is több mint százezer gyermek vesz részt valamilyen szervezett nyári programon. A választást nehezíti, hogy nemcsak az árak csillagászatiak, de reklám híján keveset is tudni a szünidei “gyerekmegőrzőkről”.

Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) támogatásával működő Zöld Pont szerkesztőségében (wwww. zoldpont.hu) a saját listájukon szereplő, évek óta bevált, némi referenciával rendelkező táboroztatókat ajánlják, igaz garanciát csak arra vállal a szerkesztőség, hogy a kiadott adatok megfelelnek a valóságnak. A Zöld Pont csokorba gyűjtötte a művelődési központok, iskolák, egyetemek, alapítványok nyári programajánlatát. A többszázas listából telefonon is ajánlanak egy-két hetes “foglalkozást”, napközit naponta általában nyolctól ötig, vagy tábort egy-, kéthetes, tíznapos turnusokban. A napközis foglalkozás sokszor csak félmegoldás, hiszen nem a zöldövezetben, hanem helyben, a művelődési központban tartják, így nincs meg a táborozás élménye. Olcsóbb azonban, mint a tábor, általában napi 1000-1500 (heti 7-12 ezer) forint, az ellátás tízórai és ebéd. Cserébe biztonságban tudhatja gyermekét a szülő. Kifejezetten olcsóbbnak számít a félnapos gyermekmegőrző napközi – csupán tízóraival naponta 200 forintért – de ettől túl sok élményt nem érdemes remélni. Persze a speciális szakfoglalkozás, mint a harcművészeti, illetve karate tanfolyam drágább. Az intenzív(ebb) nyelvtanfolyam naponta akár 8-9 ezer forintba is belekerül, a készségfejlesztő foglalkozás pedig napi 10 ezer forint.

SZÉLES VÁLASZTÉK. A hazai táborok választéka sokkal színesebb, mint a napköziké. Az intenzív nyelvi kurzusoktól a vízi táborig, barangolástól a balatoni vitorlázásig, a lovaglástól a képzőművészeti, hagyományőrző szakkörig minden megtalálható, persze más-más áron. A pálmát – a Zöld Pont ajánlatában – az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány intenzív balatonfűzfői tábora vitte el tíz napra 49 900 forintért. A nívós nyelvi-számítástechnikai tábor a 10-18 éveseknek azonban valódi unikum a kommersz rendezvények között. (Mindez persze megmosolyogtatóan olcsó például egy 250-300 ezer forintos két hetes, Cambridge-i nyári egyetemhez képest.) Amint Kiss Katalintól, a hallgatói alapítvány szervezőjétől megtudtuk, évtizedes rutinnal állítják össze a programot. A kétszáz táborlakónak a napi hat – 45 perces – intenzív órát képzett, olykor anyanyelvi nyelvtanárok tartják. Utána sport és kézműves foglalkozás szerepel a program. Az elhelyezés a fűzfői Nike Szállóban van.

Az árat tekintve a másik véglet a sikondai falusi tábor, tíz nap 8 ezer forintért, ott a gyerekek maguk is részt vesznek a főzésben; valamint a tiszafüredi drogmegelőző-sport-nyelvi tábor 9900 forintért. A középmezőny alját Bükkszéken a 8-15 éves gyerekeknek szervezett lovas kurzus képviseli – egy hétre 13 ezerért -, s nem kirívóan drága a boglári szörftábor sem: négy nap 17,5 ezer forintért.

Bár a “felső kategóriás”, 30-50 ezer forintos hazai ifjúsági táborok árban szoros versenyben állnak egy spanyol, vagy görögországi szervezett turista úttal, legalább olyan kapósak, mint az olcsók. Az egyik balatonfüredi, ötvenezer forintos, tíz napos vitorlástáborra, ahol szállodában laknak a gyerekek, már május elejére elfogytak a helyek, a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrumban szervezett, nyolcnapos, 36 200 forintos vitorlástanfolyamra szintén két héttel korábban betöltötték az utolsó helyeket. A résztvevők zömmel külföldön dolgozó, illetve jól kereső, vállalkozó szülők gyermekei.

Mit nyújtanak a 10-12 éves gyerekek számára ennyi pénzért? Délelőtt, délután három-három órát kint tölthet a vízen. A szállás tízágyas szobákban van, két oktató és egy nevelő felügyel rájuk, és háromszori étkezést kapnak a gyerekek. Dárday Miklós, a vízi telep vezetője szerint a zánkai vitorlástábor olcsónak számít az aligai, az almádi, a füredi, a révfülöpi konkurensekhez képest, hiszen az eszközpark saját, és házon belül van a szállás. A költségek – az oktatók, a nevelő bére, a nemrég vásárolt hajók, motorcsónakok – miatt azonban a nyereség eléggé szerény, a szervezőktől kapott információk alapján 10-15 százalékos.

KÉZ- ÉS AGYMŰVELÉS. A művelődési házak is igyekeznek minél nagyobb bevételt elérni a nyári foglakozásokból, de a rangosabbaknál nem a minden áron való pénzgyűjtés és az egyszerű gyermekmegőrzés, hanem a színvonal a cél. A Marczibányi Téri Művelődési Központ például már 27 esztendeje szervez nyaranta is – az éves programokat kiegészítő – foglakozásokat, táborokat. Az idén mintegy 400 gyerek részvételével 14-et terveztek – a Mesterségünk címere kézműves foglalkozástól az Agyműves készségfejlesztő táborig – heti 7-10-12 ezer forintért. A legdrágább a balatoni tíznapos művészet-természet tábor: 25 ezer forint. Szakall Judit, a művelődési központ vezetője szerint a táborok önfenntartóak, a bevételt elviszik a költségek. A művelődési ház 78 millió forintos saját bevételéből (emellett ekkora a költségvetési támogatása is) mintegy 2 millió forintot hoznak a nyári táborok. Tíz éve még jövedelmezőbbek voltak a nyári nyelvi táborok, de a nyelviskola időközben önálló társasággá alakult és kivált.

Az Érd melletti Simonpuszta Pihenőpark azonban vérbeli nyereségérdekelt lovas- és idegenforgalmi centrum, ahol négy éve üzleti alapon szervezik a gyermekeknek szóló lovastáborokat. Csere István, a részleg vezetője elmondta, hogy az új tagoknak heti 19 ezer forintba, a régieknek 17 ezer forintba kerülő táborra akkora az érdeklődés, hogy a tervezett öt helyett nyolc, egyenként 15-19 fős turnust indítottak, értelemszerűen telt házzal. Két éve negyven, tavaly hatvan, az idén több mint száz gyerek lovagol Simonpusztán. Önmagában a táboroztatás hozama csak “csepp a tengerben”, a komplexum összbevételének alig 1 százaléka, és a nyereségrátája sem több 10 százaléknál. Nagy haszna azonban, hogy viszi a 240 fős – táborhellyel, apartmannal, étteremmel és kecskefarmmal is ellátott – lovasközpont jó hírét. Ahhoz, hogy menjen az üzlet, Csere szerint nem kell sok. Elég ha egy hét után boldogan távozik a gyerek, s elégedett a szülő is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik