Gazdaság

KÉZENFEKVŐ MEGOLDÁS – Zene a konnektorból

Ma már a legtöbb lakás szinte minden helyiségében (még a legkisebben is) van rádió, ezek azonban többnyire kisméretű, hordozható készülékek, amelyek hangminősége sokszor nem elégíti ki a kényesebb zenei ízlést. CD-lejátszó és sztereo hangfalpár pedig általában csak egy akad a háznál, úgyhogy zenehallgatásra sokszor csak egyetlen szoba alkalmas; ahhoz, hogy máshol is élvezhessük a muzsikát, kábelekkel kell átvinni a jeleket, ez pedig meglehetősen kényelmetlen és drága mulatság.

A németországi Erlangen integrált áramköröket fejlesztő intézetének (IIS) munkatársai most a lakásokban már jelen lévő erősáramú villamosvezetéket használják a hang átvitelére; a technológián a PolyTrax nevű müncheni vállalattal együttműködve dolgoznak, s a közös munka során az elektromos jelek úgynevezett PLC-átvitelében (powerline communication, vagyis erősáramú kommunikáció) már meggyőző eredményeket értek el. (Kár, hogy a kidolgozók nem kerestek más jelölést, mert a PLC rövidítés az automatizálásban már legalább két évtizede foglalt a programozható logikai vezérlés megjelölésére.)

Nyilvánvaló, hogy a vételi helyen megfelelő készülékek kellenek a jelek fogadásához, a zenehallgatáshoz elegendőek a kicsi, olcsó, aktív (tehát erősítővel is ellátott) hangszórók, amelyeket egyszerűen bedughatunk a hálózati csatlakozóaljzatba, így akár a pincében is hallgathatjuk a nappaliban feltett CD-t.

(A konnektor és a vezetékek persze nemcsak zenehallgatásra alkalmasak; a villamos hálózat óriási infrastruktúrája a távközlésben is remekül hasznosítható, legyen szó telefonálásról, helyi hálózatok vagy internetes kapcsolat fölépítéséről; az ilyen rendszerekkel jelenleg is számos tesztet végeznek kisebb és nagyobb cégek.)

Felmerül a kérdés: Nem kaphat-e halálos áramütést az, aki a villamos vezetékeket zeneátvitelre meri használni? Nos, a PLC-knek természetesen egy sor szabványnak és előírásnak kell megfelelniük. A biztonságos használat érdekében a rendszernek többek között érintésvédelmi, jelsebességi, frekvenciakiosztási rendelkezéseknek kell eleget tennie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik