Gazdaság

ROMÁNIA – A javulás jelei

Az utóbbi száz év legsúlyosabb aszálya ellenére Románia gazdasága három évi visszaesés után az idén végre növekedési pályára áll – nyilatkozta a jegybank vezető közgazdásza. Valentin Lazea szerint az ipari és a szolgáltatási szektorban megfigyelhető javulásnak köszönhetően teljesülni fog az idei 1,3 százalékos GDP-növekedési cél, jóllehet a mezőgazdaság a mostani becslések alapján 400 millió dolláros veszteséget szenved el az időjárás miatt. Az első negyedévben a GDP éves viszonylatban 0,9 százalékkal gyarapodott, és a folyamatok arra utalnak, hogy a fellendülés nem csupán rövid életű.

Az év első öt hónapjában az ipari termelés 1,9, az export pedig 27,3 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Igaz, a májusi külkereskedelmi hiány így is 247,7 millió dollárra rúgott, ez azonban Lazea szerint főként az euró gyengeségével magyarázható (a román kivitel 64 százaléka az Európai Unióba irányul). Az euró újabban tapasztalható erősödése a következő hónapokban kedvezően befolyásolhatja az exportot. Lazea ugyanakkor elismerte, hogy valószínűleg nem sikerül megvalósítani a 27 százalékos inflációs előirányzatot. Júniusban a havi ráta 2,8 százalék volt, az év egészében pedig inkább 30 százalékos inflációval kell számolni, ami azért így is komoly javulás lesz a tavalyi 54,8 százalékos mutatóhoz képest.

A közgazdász úgy látja, hogy Románia számára a fő kihívás a privatizáció felgyorsítása, mivel az állami tulajdon értékesítése nélkül nem teremthetők elő a sokáig már nem halasztható nyugdíjreform finanszírozási forrásai. Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek rá, hogy 1989 óta mindössze 6 milliárd dollárnyi külföldi működő tőke áramlott Romániába. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik