Gazdaság

ÁPV RT. – Pénzszűkében

Várhatóan a költségvetési törvényt is módosítani kell, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. megfelelő összeghez jusson kifizetéseinek teljesítéséhez – derült ki a vagyonkezelő holding múlt heti tájékoztatóján. Mint Gansperger Gyula, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, a Pénzügyminisztériummal jelenleg tárgyal a szervezet, mert a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt.-nél vállalt 34 milliárd forintos tőkeemelés második, 14 milliárdos részét már nem képesek saját bevételeikből az augusztus végi határidőre fedezni. (Fény derült arra is, hogy az MBF nem adja át egyes, eladásra kijelölt cégeit az ÁPV Rt.-nek, hanem maga értékesíti majd azokat.)

Jóllehet, az ÁPV Rt. az év egészére 93,3 milliárdos bevételt tervezett, az első félévben csak 33-34 milliárd forint folyt be a kasszájába. Igaz, a hátralévő nagyobb tranzakciókból – az Antenna Hungária (AH) Rt., a CD Hungary Rt. és a Hajógyári Sziget Vagyonkezelő Kft. különböző hányadának értékesítéséből – várt bevételek nyomán teljesülhet a terv. Az MFB tőkeemelése mellett viszont a gázközmű-kompenzáció közel 50 milliárdos összege is emelkedik 10 milliárd forinttal, ha a jelenlegi kormány-előterjesztést megszavazzák, no-ha az ÁPV Rt. csak a fenti 50 milliárdot különítette el e célra.

Miközben az AH Rt. magánosítására már elfogadott menetrend létezik (lásd írásunkat a 13. oldalon), addig a Dunaferr, a Hungaropharma és a Malév esetében csak a koncepció születik meg 2000-ben. Szintén hatással lesz a vagyonkezelő bevételeire, ha sikerül értékesíteni az MTV Szabadság téri székházát. Mint kiderült, ez legutóbb azért nem sikerült, mert a vevőjelölteknek nem tudták megmondani, építhető-e mélygarázs a környéken. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik