Gazdaság

AZ E-GAZDASÁG MÉRÉSE – Cyber-atlasz

Az elektronikus üzletvitelre épülő gazdaság olyannyira átalakítja a társadalmi és gazdasági szerkezetet, hogy az egyes országok teljesítményének összehasonlítása a hagyományos módszerekkel immár nem ad pontos képet. Épp ezért a Meta Group bevezetett egy új indexet. Ez a GNEI (Global New E-Economy Index – Globális Új E-Gazdaság Index), amely figyelembe veszi az információs társadalom legfőbb paraméterét, a tudást is.

A GNEI-t a Human Development Index (HDI) továbbfejlesztéseként, a korhoz igazodó kiigazításaként alkották meg. Ez a mutatót még az ENSZ vezette be közel tíz évvel ezelőtt, s a várható élettartamot, az írástudást és beiskolázási arányt, valamint az életszínvonalat méri. A feltérképező módszerek között érdemes még megemlíteni az Economist Intelligence Unit (EIU) által készített rangsort (Figyelő, 2000/24. szám), amely az e-business-re való felkészültséget elemzi. (A három rangsor összeállításakor figyelembe vett paramétereket lásd külön.)

Az új módszerrel, a GNEI-mutatóval 47 ország eredményességét mérték a technológiai versenyképesség tekintetében, s a HDI-hez képest meglepő eredményeket kaptak bizonyos országokra nézve. Így például Norvégia, amely a régebbi terminus szerint 2. a rangsorban, a GNEI szerint csupán a 18. A Fülöp-szigetek a 40. helyről a 25. pozícióba tornázta fel magát, köszönhetően a tudásra alapuló munkahelyek nagy számának. Ugyanez a helyzet Magyarországgal is, amelyik az 1999-es HDI relatív rangsorban a 33. volt, a GNEI-ban viszont a 22. (A relatív rangsorok a két mérés összehasonlíthatóságát lehetővé tevő kiigazítások, amelyek célja, hogy ugyanazok az országok szerepeljenek mindkét listán.)

A GNEI hiányossága, hogy a fejlődő országok többségét nem rangsorolja. Így, miközben vannak információink arról, hogy Afrikában milyen (csekély) az internetellátottság, addig fogalmunk sincs, hogy például Közép-Ázsiában melyek lehetnének a fejlesztés fő irányai, illetve hogy egy esetleges beruházáskor milyen gazdasági környezetre, adaptív képességre lehet számítani. E mögött persze az húzódik meg, hogy nincsenek adatok ezekből az országokból. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik