Gazdaság

OROSZ PROGRAM – Reformhév

Ha csak a felét végrehajtják, azzal a legmerészebb álmaink válnak valóra – így reagált egy moszkvai elemző arra, hogy az orosz kormány elfogadta a több hónapja készülő rövid távú gazdasági programot. A másfél évre szóló tervezet – szakítva az előző kormányok apránkénti megközelítésmódjával – a gazdaság minden területén drasztikus változtatásokat irányoz elő, s ehhez valamennyi minisztérium és kormányhivatal számára részletesen kijelöli a végrehajtandó feladatokat.

A program annyiban kedvező körülmények között fogant, hogy a magas kőolajárak miatt az állam tisztességes exportbevételekkel és a GDP erőteljes gyarapodásával számolhat: a most közzétett adat szerint az össztermék az idei első negyedévben éves összehasonlításban 8,4 százalékkal nőtt. Mihail Kaszjanov miniszterelnök szerint ezt ki lehet használni az életszínvonal javítására, ugyanakkor a kormánynak mindenképpen szem előtt kell tartania a fiskális fegyelmet. Alapvető szempont még, hogy a magasabb költségvetési bevételeket nem a lyukak betömésére kell fordítani, hanem mélyreható reformok finanszírozására. A terv szorgalmazza az összehangolt kormányzati és jegybanki fellépést az infláció lefaragása végett. Nagy hangsúlyt helyez továbbá a belföldi beruházások, illetve a működőtőke-beáramlás erősítésére. A kormány egységesebb és átláthatóbb adórendszert is ígér – kilátásba helyezve, hogy a feketegazdaság visszaszorítása nyomán mérséklődhetnek az adóterhek, mivel nő a rendesen fizetők köre -, valamint elkötelezte magát a pénzügyi rendszer biztonságosabb és hatékonyabb működését szolgáló törvények kidolgozása mellett is. A program tartalmazza emellett az energetikai monopóliumok átalakítását és a normális piaci működés előfeltételének számító ingatlanjogi szabályozás bevezetését.

A 18 hónapos csomag egy hosszú távú, tízéves tervezet része, melyet valamikor az ősz folyamán öntenek végleges formába. A fő célok azonban már ismeretesek. Így a számítások szerint a tíz év során a GDP átlagosan közel évi 5 százalékkal bővül, a magánszektor részesedése a teljes kibocsátásból fokozatosan eléri a 80 százalékot. Az időszak végére az export 104,2, az import 95,6 milliárd dollárra nő az ez évre várt 84,6, illetve 45,6 milliárd dollárról. Ami a társadalmi célú kiadásokat illeti, az egészségügyi ellátás és az oktatás ingyenes marad, de megteremtik a lehetőséget magánkórházak és -iskolák létrehozására, és a nyugdíjrendszerben szintén átállnak a kétpilléres modellre. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik