Gazdaság

LAKÁSTÁMOGATÁSOK – Rugalmasan

Az utolsó pillanatban, június 30-án jelent meg az a kormányrendelet, amely július elsejétől kezdődően módosítja a kormány korábbi lakásfinanszírozási programját. Az új elemek alapján már minden család, illetve gyermekét egyedül nevelő szülő igényelheti a kiegészítő támogatású lakáshitelt a Pénzügyminisztériummal (PM) szerződést kötött bankoktól. A PM eddig 13 hitelintézettel szerződött, jelenleg azonban még csak 5 banknál lehet a hitelt igénybe venni. Az érintettek egy alkalommal jogosultak a hitel felvételére, amelynek éves kamata nem haladhatja meg a 8 százalékot. A hitel összegét a korábbi 8-ról 10 millió forintra növelték, de a támogatás csak azoknál az új lakásépítéseknél vagy vásárlásoknál vehető igénybe, amelyek építési költsége, vagy vételára nem haladja meg a 30 millió forintot. A kiegészítő kamattámogatással a rendelet értelmében már jogi személyek, társaságok és egyéni vállalkozók is élhetnek, de csak abban az esetben, ha magánszemélyek részére értékesítés vagy hosszú távú, minimum 20 évre történő bérbeadás céljára építik a lakást.

A PM szerint a módosításokkal rugalmasabbá válnak a hitelfeltételek, hiszen a támogatást már az árvízkárosultak is igénybe vehetik, nemcsak új lakás vásárlásához, hanem a régi ingatlan felújításához is. Emellett beindul az Állami Támogatású Bérlakás Program is, amelynek keretében az idén 2 milliárd forintot igényelhetnek az önkormányzatok (Figyelő, 2000/25. szám).

A kormány a változtatásokkal elsősorban új lakások építésére szeretné ösztönözni a magánszemélyeket és a vállalkozókat.

Erre szükség is van, hiszen hosszú évek óta tavaly épült a legkevesebb számú lakás Magyarországon. Szakértők szerint az eddigi szigorú banki feltételek miatt csak a felsőbb társadalmi rétegek vehették igénybe a hitellehetőséget. A lakásrendelet mostani módosításával jelentősen bővülhet a hitelfelvételek száma. Az OTP Bank, amely e területen piacvezetőnek számít, az idei év első felében több mint 12 ezer lakáshitelt engedélyezett, 13 milliárd forint értékben, de terveik szerint a lakáshitel-állomány év végére akár a 30 milliárd forintot is meghaladhatja. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik