Gazdaság

ÚJ TÍPUSÚ PDA – Éneklő titkár

Aidigitális titkár (Personal Digital Assistant – PDA) már nem csupán a mindennapi üzleti teendőinket könnyíti meg, de szórakoztat is. Pedig népszerűségben eddig sem volt hiány: szakemberek eddig is azt jósolták, hogy 2-3 éven belül mindenkinek lesz egy olyan digitális személyi titkára, amellyel az üzleti vagy személyes teendőit bárhol lebonyolíthatja. A PDA-k piaci versenye évekkel ezelőtt kezdődött, napjainkban – a lelküknek számító operációs rendszert tekintve – három alaptípus maradt: a Windows CE, az Epoc és a PalmPilot.

Ezek közül legnépszerűbb a 3Com cég PalmOS rendszerű gépe, amely egymaga 75 százalékos piaci részesedéssel bír. Elterjedtségét egyszerű kezelésének, sokoldalúságának, valamint kedvező árának köszönheti: a tenyérnyi géppel levelezhetünk, internetezhetünk, különböző adatainkat tarthatjuk nyilván vagy akár játszhatunk. Összekapcsolva egy asztali számítógéppel, azzal adatokat cserélhetünk, biztosítva ezzel, hogy a Palmon lévő információk ne vesszenek el.

A Handspring Inc.-et a 3Com-ból kivált alapító tagok azzal a nem titkolt céllal hozták létre, hogy az eredeti Palm készüléknél jobbat alkossanak, úgy, hogy közben megőrizzék a Palm összes jó tulajdonságát. Első termékük a Visor és a Visor deluxe, amelyekben szintén a PalmOS felügyeli a programok futtatását. A fiatalokra szabott készülék egyedülállósága azonban abban rejlik, hogy az úgynevezett springboard modulokkal tetszés szerint bővíthető, s ily módon számos további funkció – például mobiltelefon-kommunikáció, MP3-lejátszó, személyhívó, digitális kamera, vonalkód-olvasó, kiegészítő memóriaegység – aktivizálható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik