Gazdaság

WIIW-JELENTÉS – Szép kilátások

Jobbak a gazdasági kilátások Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint korábban bármikor, ám a javuló hatékonyság a munkanélküliség emelkedésével jár együtt – áll a bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézete (WIIW) e hét elején közzétett jelentésében. A WIIW szakértői által a térség reformországairól készített prognózis az infláció felgyorsulását átmeneti fejleményként értékeli, és már a jövő esztendőre megnyugvást vetít előre.

A szakértők szerint Magyarországon az idén és jövőre is 5,5 százalékos GDP-növekedés várható. Az infláció az idei 8,3 százalékról jövőre 6,5 százalékra lassul. A munkanélküliségi ráta 2000 és 2001 végén egyaránt 9 százalékos lesz. A fizetési mérleg hiányát az idén a GDP 4,3 százalékára, jövőre 3,8 százalékára teszik a WIIW elemzői.

A régióban a növekedés egyik motorja a külkereskedelem lesz. Annak ellenére, hogy az utóbbi hónapokban a legtöbb ország valutája jelentősen felértékelődött, 2000 első negyedében az export 30 százalékkal bővült, miközben a regionális kereskedelmi mérleg rosszabbodott. A WIIW szakértői úgy vélik, a fizetési mérleg hiánya emelkedni fog, de akut veszély – Lengyelországot leszámítva – nem várható. A fellendülés tartópillére az ipar, amelynek erőteljes bővülése, további létszámcsökkentésekkel párosulva, a termelékenység jelentős javulása mellett valósul majd meg.

A Közép- és Kelet-Európába irányuló külföldi beruházások 1999-ben 1 milliárddal, 25 milliárd dollárra emelkedtek. A térség részaránya a világ közvetlen beruházásaiban mégis 2 százalékra csökkent. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik