Gazdaság

LEMEZKIADÓK PEREI – Ne szólj fájl

Az internet etikai kódexének szabad szelleime sokkal többet enged meg, mint bármely nemzeti vagy nemzetközi jogi szabályozás. Ezért a zeneipar, amelyet a szerzői jog véd, az MP3 digitális zeneformátumot nagy fenyegetésként éli meg. Az MP3 segítségével az interneten lévő zenéket a szörfölő egy mozdulattal saját tulajdonává teheti, s ez sérti a zenészek és a hanglemezgyártók érdekeit.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) az internet-etikával azonosulni tudók szemében nevetséges módon próbálja pénzét és hatalmát megőrizni azzal a hadjárattal, amelyet a szabadon terjesztett zene ellen indított egy-két éve. Napjainkban két fronton küzdenek a zenészek jussukért: az egyik az MP3.com, a másik pedig a Napster (lásd külön írásunkat) elleni per. Az MP3.com ellen áprilisban született elmarasztaló ítélet, amely szerint a cég illegálisan építette ki több mint 80 ezer albumból álló online adatbázisát. (A rendszer úgy működik, hogy aki CD-ről feltesz zeneszámokat, az azokat bárhonnan meghallgathatja, miután a saját jelszavával csatlakozott az MP3 site-jára.) A per során Michael Robertson, az MP3.com vezetője váltig hangoztatta, hogy a my.mp3.com leállítása a zeneipar vesztesége lenne, mivel épphogy nem támogatja az illegális zeneterjesztést, hiszen csak az hallgathatja a számokat a neten, aki előtte megvette a CD-t. Azzal érvelt, hogy ha leállítanák a szolgáltatást, akkor az olyan illegális terjesztés venné át a helyét, mint a Napster vagy a Gnutella.

A döntés után azonban a cég ideiglenesen mégis leállította a my.mp3.com oldalt, amelyen a szolgáltatás elérhető volt, s 10 online hallgatható lemezt ajánlott fel minden felhasználójának a legális adatbázisából. E hónap elején pedig a társaság a Warner Music Grouppal és a BMG-vel peren kívüli megegyezést kötött, amelynek értelmében 75 és 100 millió dollárt fizet a lemezipari szövetségnek, hogy a két kiadó zenéit online használhassa.

Noha Robertson meghátrálásra kényszerült, mégis van rá esély, hogy ha nem is rövid távon, de valamikor szabad lesz az online zene-tulajdonlás. Erre mutató jel, hogy az mp3-cserélő Napster ügyvédi csapatához csatlakozott az a David Boies, aki megnyerte a Microsoft elleni trösztellenes pert. A Napstert tavaly decemberben perelte be az amerikai lemezipari szövetség, azzal a váddal, hogy szolgáltatása a kalózmásolatok terjesztésének melegágya. A helyzet nehezebb, mint az MP3.com esetében, hiszen több ezer előadó dalait és több millió felhasználót kellene ellenőrizni. Boies szerint az ügy kapcsán át kell értelmezni a szerzői jogok fogalmát, hiszen egy cég nem felelős azért, hogy felhasználóit fájlcserére buzdítja, mikor azt maga az internet teszi lehetővé. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik