Gazdaság

MICROSOFT – Egy álom vége?

Thomas Penfield Jackson bíró beírhatja a nevét a történelemkönyvekbe: ha a Microsoft kettédarabolásáról hozott múlt heti ítélete jogerőre emelkedik, annak radikális hatása lesz a számítástechnika jövőjére. A ítélet értelmében – amely ellen a Microsoft természetesen fellebbezni fog – a két vállalat közül az egyik az operációs rendszerek, a másik az alkalmazások gyártását vinné tovább. A bíró és a felperesek – az amerikai szövetségi kormányzat, valamint 17 állam – szerint a különválasztás lehetőséget teremtene arra, hogy más cégek is fejlesszenek hasonló termékeket, a piaci verseny erősödése pedig kedvezne a fogyasztóknak.

A keresetet még 1998 májusában nyújtották be, a tárgyalás fél évvel később kezdődött. Jackson tavaly novemberben állapította meg, hogy a Microsoft monopóliumhelyzetet élvez az operációs rendszerek piacán – a világ PC-nek 80 százaléka Windowsszal fut -, majd ez év áprilisában immár mint jogi tényállást mondta ki, hogy a vállalat megsértette a versenytörvényt, amikor a számítógép-forgalmazók számára Windowst csak az alkalmazásokkal együtt, illetve a rivális gyártók szoftverei nélkül engedte értékesíteni. A felperesek ezután tették meg a kettéválasztásra vonatkozó jogorvoslati indítványukat, amelyet Jackson – a Microsoft önkéntes üzletpolitikai módosításokat tartalmazó ellenjavaslatát elégtelennek tartva – egy az egyben helyben hagyott. A bíró szerint a vállalat gyakorlatilag nem volt hajlandó elismerni, hogy megsértette a törvényt, s ezért kellett a szigorú megoldáshoz folyamodni. Az ítélet a legsúlyosabb trösztellenes intézkedés az AT&T 1982-es szétrobbantása óta, s leginkább a Rockefeller-féle Standard Oil 1911-es feldarabolásához hasonlítható.

Jackson elrendelte azt is, hogy a Microsoft még a fellebbezési procedúra lezárása előtt, szeptember 6-i hatállyal változtasson jelenlegi üzleti gyakorlatán. Eszerint a vállalatnak lehetővé kell tennie, hogy a vele nem exkluzív szerződésben álló forgalmazók konkurens gyártók szoftvereit is értékesítsék a számítógépekkel, továbbá hogy más szoftvercégek az eddiginél jobban megismerhessék a Windows úgynevezett forráskódját (amelynek alapján az alkalmazások kifejleszthetők). A Microsoft kérelmezni fogja, hogy ez az intézkedés ne lépjen hatályba, amíg a fellebbezési tárgyalások folynak.

Bill Gates elnök és Steve Ballmer vezérigazgató egyaránt reményüket fejezték ki, hogy feldarabolásra végül nem kerül sor. Szerintük a bíró hibásan mérte föl a számítástechnikai ipar logikáját, s olyan döntést hozott, amelynek eredményeként megszűnne az integrált programok fejlesztésének lehetősége –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik