Gazdaság

Porcelán után szőnyeg

Kevés képzőművész tesz olyan tartós kiruccanásokat az ipari technikák világába, mint Szász Endre. Ehhez persze a cégek együttműködési hajlandósága is szükséges. Most – a hollóházi porcelán után – faliszőnyegen is találkozhatunk a festőművész alkotásaival. Az általa tervezett exkluzív szőnyegkollekciót a Soproni Szőnyeggyárban állítják elő.

“Kísérlet volt, s kellett hozzá egy bátor gyár is” – mondta Szász Endre rendhagyó kiállítása megnyitóján a Csók Galériában. A Graboplast Rt. a számozott és mesterjeggyel ellátott műtárgyakat néhány galéria és egy-két lakberendezési szaküzlet segítségével értékesíti. A gyár a Szász-kárpitok értékhordozó szerepét azzal deklarálja, hogy az egyes tervekről leszőhető szőnyegek számát száz darabban korlátozta. A dedikált példányok árát 150-200 ezer forintban határozták meg, de mintegy félmillió forintért megrendelhetők majd teljesen egyedi darabok is. A nagyközönség a nyitó kollekció néhány kárpitját tekintheti meg most a Csók Galériában.

Mint azt Szász Endre a kiállítás megnyitóján a Figyelő Plusznak elmondta, nincs ellenére, hogy a Graboplast a középréteg fizetőképességéhez igazítja az árakat, bár a szőnyegeihez hasonló – azaz akár 2 négyzetméternyi – méretű grafika sokkal drágábban forog a piacon. Azért vágott bele a szőnyegtervezésbe, mert szereti a szokatlan feladatokat és a színes gyapjút varázslatos anyagnak tartja. Hitvallása szerint ezek a kárpitok a gyönyörködtetés mellett filozofikus tartalmak hordozói: a mára már klasszikus avantgárd szellemiségének és formavilágának korszerű folytatásai. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik