Gazdaság

Olaj volt a tűzre,

amikor több kormánypárti politikus, sőt a legnagyobb koalíciós párt országos elnöksége is elítélte a magas benzinárakért felelősnek tartott Mol Rt.-t. A Fidesz-MPP vezetősége még “csak” zsarolással vádolta a legnagyobb magyarországi vállalatot, ám Torgyán József, a kisgazdapárt elnöke azt mondta, hogy a Mol áremelése a magyar gazdaság tönkretételét célzó inflációgerjesztő magatartás. Annak “elkövetőjét” pedig a miniszter szerint meg kell fékezni.

Nem csak a kormánypárt politikusait zavarja a 240 forintot meghaladó benzinár. Minden autós szívesebben látna ennél alacsonyabb tarifákat. A különbség csupán annyi, hogy míg a kormány kezében volnának eszközök az ár csökkentésére, addig a magyar autóstársadalom csak dühönghet. Hogy mit tehetne a kormány, arra már hónapokkal ezelőtt rámutatott az MSZP: a benzin adótartalmát kellene csökkenteni. Akik ezt a megoldást akkor demagógiának bélyegezték, most a Molra hárítják a felelősséget.

Szerencsére Magyarországon nincs arra lehetőség, hogy a kormány közvetlenül beleszóljon gazdasági társaságok üzleti döntéseibe. Még akkor is csak korlátozottan teheti ezt meg, ha – mint a Mol esetében is – maga aranyrészvényes tulajdonos. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. ugyan utasíthatja az igazgatóságba delegált tagjait, hogy váltsák le az elnököt, de ez kevéssé valószínű, hiszen az állami tulajdonos az aranyrészvény adta jogával éppen Csák János elnököt delegálta tavaly februárban a Mol vezető grémiumába. Persze 25 százalékos részesedésével összehívathatna egy rendkívüli közgyűlést is a vagyonkezelő holding, nehéz azonban elképzelni, hogy ott milyen üzleti típusú érveket hozhatna fel Csák csapata ellen. Arról nem is beszélve, hogy bárkit is ültetnek a Mol élére, az nem dolgozhatna a cég kifejezett üzleti érdekei ellen.

A kormányzat jelenleg óriási károkat okoz a nemzeti olajtársaságnak. A gázárképlet üzleti alapúvá tételének halogatása rontja a Mol eredményességét. A jelenlegi kurzuson egy transznacionális olajtársaságnak immár érdemes megfontolnia a részvények ellenséges célú felvásárlását. Még akkor is, ha az alapszabály 10 százalékos szavazati limitet garantál. Kellő tulajdoni hányad megszerzése és némi diplomáciai támogatottság mellett minden alapszabály megváltoztatható… S akkor jó időre oda az esély, hogy egy magyarországi társaságból regionális szintű multinacionális vállalat nőjön ki. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik