Gazdaság

A TORNÁSZDATULAJDONOS – Száraz edzés

Regőczy Krisztina, az egykori "világverő" jégtánc páros hölgytagja jelenleg fitness klubot vezet, ám nem tett le arról az álmáról, hogy itthon is létrehozzon egy saját jégtánciskolát.

Tizenöt-húsz évvel ezelőtt a legtöbben még a fejüket csóválták amikor meghallották, hogy valamelyik híres sportoló butikot nyitott, vagy vállalkozásba kezdett. Ma már azonban ez teljesen természetesnek számít, leginkább azóta, hogy itthon is mind többet költ a lakosság a fitnessre. Az élsportolók közül ugyanis jó néhányan a tömeg-testedzésbe fektették pénzüket, konditermet, tornaklubot nyitottak.

CSAK HÖLGYEKNEK. Csodálatosan berendezett, minden igényt kielégítő sportcenterek nyíltak a belvárosban, ahová a legtöbben divatból, vagy a társaság kedvéért járnak. A hölgyek az urakat, az urak a hölgyeket bámulják, s emiatt nem ritka, hogy a szalon belülről színes kavalkáddá alakul, ahol senki sem tudja saját ritmusában végrehajtani az aznapi gyakorlatokat. “Mi nem akartunk kacsalábon forgó fitness centert építeni” – válaszolja Regőzcy Krisztina, az anyagiakat firtató kérdésre. Az üzletasszony, aki annak idején Sallay Andrással “világverő” jégtáncos párost alkotott, s emberek tömegét ültette képernyő elé, ma arra próbálja rávenni a gyengébb nemet, hogy minél többet sportoljon. A Gazdagréten nyílt Tornászda Szépségház tulajdonosai arra törekedtek, hogy a gépek, amelyet beállítottak a legmodernebb fejlesztésűek legyenek és a tornahelyiségben olyan burkolatot használjanak, amely nem veszi igénybe az ízületeket. Fontos volt számukra, hogy tágas helyen minél ésszerűbb körülmények között lehessen mozogni, s a kizárólag hölgyeknek nyitott központban a sportolni vágyók zavartalanul égethessék el kalóriafeleslegüket. “A cél az volt, hogy a látogatók nyugodtan dolgozhassanak.”

Regőczy Krisztina már korábban is foglalkozott egy fitness klub nyitásának gondolatával, de sokáig nem talált olyan helyet, amely alkalmas lett volna. Harmadmagával vágott bele az induláskor komoly tőkét igénylő vállalkozásba. A teljes mértékben az ő ízlésüket tükröző szalon milliőjét szemmel láthatóan kedveli; ott jártunkkor majd minden arra járó köszönt neki, s ő kedvesen visszamosolygott, szintén nagyokat köszönve. A jégtánctól a száraz edzés nem áll távol, s amikor abbahagyta a versenyszerű jégtáncot, szüksége volt arra, hogy sportoljon, megőrizze alakját – magyarázza, hogy miért fitness klubot alapított. Mottója: “Mozgás az élet”; ezt szerette volna lehetővé tenni a hölgyek számára.

Jelenleg az első számú feladat, hogy a fitness szalont mind sikeresebbé tegyék de nem tett le arról, hogy igazi magyar jégtánciskolát alapítson. “Amikor hazaköltöztem, rengeteg ingatlan közül válogathattam, ahol megépülhetett volna a jégpálya. Több mint 10 helyet kínáltak fel, de amikor befektetőt kerestem, az volt az első kérdésük, hogy mikor térül meg.” Ezt pedig Magyarországon szinte lehetetlen pontosan kiszámolni, hiszen szezonális tömegsportról van szó. Regőczy szerint viszont a téli sportok közül a jégtánc az egyetlen, amelyben a hazaiak az eddigieknél komolyabb sikereket érhetnének el. Úgy véli, itthon megszámlálhatatlan tehetség van. Bár a felkészülés mostoha körülmények között történik, mégis minden évben akad egy-egy dobogós jégtánc párosunk, akiknek kinevelésében jelentős szerepet vállal Regőczy Krisztina is.

PROFI MÚLTTAL. Magyarország legismertebb jégtánc párosáról egyébként kevesen tudják, hogy nem csak amatőrként arattak fényes sikereket. A világelsőséget a profik között is megtartották, hiszen a kétéves amerikai revüszerződés után két évig profi bajnokságokon szerepeltek, ahol kétszer is világelsők lettek. A négyéves kinttartózkodás alatt Regőczy halasztott a fogorvosi egyetemen. De mikor hazajött, azt mondták neki, újra elölről kellene kezdenie, pedig négy nehéz szemesztert már befejezettnek tekintett. Ezért inkább a vendéglátó-ipari főiskola mellett döntött s emellett elvégezte a Testnevelési Főiskolát.

Közben férjhez ment, a család az Egyesült Államokba kötötte. Azt is kevesen tudják, hogy az ő nevéhez fűződik a Hawaii jégtánc meghonosítása. Mint mondja, ott a srácok mezítláb szaladgáltak, s neki kellett megtanítani őket, hogyan fűzzék be a cipőjüket. Korcsolyát meg életükben nem láttak.

REGŐCZY KRISZTINA

45 éves, hatéves kora óta korcsolyázik. 1966-tól jégtáncos, párja Sallay András volt; 1980-ban olimpiai ezüstérmet, majd világbajnoki címet szereztek. 1986-ban a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskolán, majd 1988-ban a Testnevelési Főiskolán szerez diplomát.

1980-tól 1984-ig amerikai jégrevü sztárja volt, majd párjával kétszeres profi világbajnokok lettek. Első jégtánc iskoláját Bostonban alapította 1984-ben, majd tanított Los Angelesben és Honoluluban is. A jelenlegi Európa- és világbajnok jégtánc kettős szakmai tanácsadója. 1996-tól a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség edzőbizottságának elnöke.

Tavaly óta üzletasszony, a Tornászda Szépségház egyik tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik