Gazdaság

SZIRÉNHANGÚ AMAZON – A veszteség nyertese

Ha nem vigyázol, bekap az Amazon! – fiigyelmeztetik egymást az internet szörfölői, arra utalva, hogy ha nem elég tudatosan böngészünk, pillanatok alatt eljutunk egy Amazon.com linkhez, s az szirénként el is csábít. Az elektronikus kereskedelem gazdaságának sajátos törvényeit szinte állatorvosi lóként testesíti meg az Amazon.com. Az öt évvel ezelőtt egy seattle-i garázsból könyvkereskedésként indult cég neve ma a világ egyik legjobb márkanevének számít, annak ellenére, hogy az üzlet folyamatosan veszteséges, s a veszteségek inkább hullámzóak, mintsem csökkennének.

Az idei első üzleti negyedévben a cég vesztesége 121 millió dollár volt, azaz részvényenként 35 cent, 574 millió dolláros bevételek mellett. Tavaly ugyanebben az időszakban 294 millió dolláros bevétel mellett csak 36 millió dollár nettó veszteséget könyvelt el az áruház. A tavalyi adatokhoz képest több mint 200 százalékos veszteségnövekedés ugyanakkor még így is alulmúlta az elemzői jóslatokat, amelyek részvényenként 36 centet mondtak. A becslések szerint a teljes éves veszteség 341 millió dollár lesz.

Még ilyen számok sem voltak elegendőek ahhoz, hogy ne az Amazon nyerje a marketingszakma legrangosabb lapjának, az Advertising Age-nek a “Marketer of the year” díját, amelyet a tavalyi évre nemrégiben adtak ki. Vagy talán épp ezért? Az indoklás szerint az internetes kereskedésnek látványosan jól sikerült az, ami másoknak hihetetlen erőfeszítéssel és költségekkel sem: erős márkát építeni, s a vevőkkel a lehető legjobb kapcsolatot tartani. A .com cégek között a felmérések szerint a Yahoo! és az AOL mögött a harmadik, az úgynevezett téglavállalatokat is ideszámítva pedig a 16. legjobban csengő név. A Harris Inter- national közvélemény-kutató cég felmérése szerint ismertebb, mint a Nike vagy a McDonalds. (A felmérés természetesen csak az Egyesült Államokra korlátozódott.)

A sikert két dolognak köszönhetik az “Amazonok”. Egyfelől a nagyon következetes fogyasztóközpontú politikának, másfelől pedig a szolgáltatások profizmusának. Ők vezették be az egyetlen kattintással történő rendelést (One Click Ordering), illetve azt a vásárlói lehetőséget, hogy a termékeket maguk a fogyasztók ismertetik, s egymás véleményét kiegészíthetik. Lehet-e egy olyan vállalkozás nyereséges, amely ennyi figyelmet és pénzt költ a fogyasztói kapcsolatok ápolására? Avagy a csak interneten történő árusítás megmarad annak, amit a világháló a már-már lealkonyuló hőskorban jelentett: profittól mentes, nyílt, szabad terep bárkinek. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik