Gazdaság

MOL – Ügyesen taktikáztak

A május 15-én nyilvánosságra hozott első negyedéves gyorsjelentés szerint a tavalyi 2,3-szeresére nőtt a Mol adózott eredménye. A 25 milliárd forintnyi összeg jóval meghaladja az előzetes elemzői várakozásokat.

A jó eredmény azonban nem adott lökést az olajipari részvény árfolyamának. A részvény kurzusa lapzártánk időpontjában alig haladja meg a 4450 forintot.

Az olajtársaság első negyedéves jó eredményéhez hozzájárult a kőolaj és kőolajtermékek árának emelkedése, valamint az erősödő finomítói árrés. A kutatás-termelés üzleti eredménye 163 százalékkal, 21,3 milliárd forintra, a feldolgozási és kereskedelmi divízióé pedig 194 százalékkal, 21,2 milliárd forintra nőtt. Ugyanakkor a gáz és energetikai divízió üzleti színtű vesztesége 4,5 milliárd forint volt.

Miközben az olajtermékek és az azokkal együtt mozgó földgáz világpiaci ára csaknem 60 százalékkal emelkedett, a kormány azonban nem járult hozzá az importalapú gázárképlet bevezetéséhez. Úgy tűnik, a Mol a hatóságilag szabályozott gázüzletágon képződő veszteségét a szabadáras benzin fogyasztói árának ismételt emeléseivel igyekszik ellensúlyozni. A taktika sikeres, az üzleti eredmény 35,8 milliárd forintra nőtt; ezt a pénzügyi műveletek negatív eredménye 26,5 milliárdra, az adófizetési kötelezettség pedig 25,0 milliárd forintra csökkentette.

A közelmúltban a szlovákiai Slovnaftban jelentős részesedést szerző integrált olajtársaság egy részvényére az idei első negyedév alapján 260 forint eredmény jut, ami a tavalyi egész éves érték több mint 70 százaléka. Úgy tűnik, a piac mégsem honorálja a “részvényesi érték növekedését”. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik