Gazdaság

MINIKOPTER A NAGYVÁROSBAN – Röpködő ingázók

A világ legkisebb helikopterével kufárkodnak az interneten japán mérnökök: a mini légi járművet pedig nem az extrémsportok megszállottainak, hanem a nagyvárosok egyszerű lakóinak ajánlják.

Az iparilag fejlett országokban a jómódúak többnyire a zajos városközpontoktól távol eső, nyugodt, elegáns alvóvárosokban laknak – ennek azonban ára van, mert a rendszerint kilométerekre eső munkahelyükre zsúfolt utakon, dugókban kell ingázniuk. Rajtuk segíthet a japán Engineering System Co. által kifejlesztett egyszemélyes minihelikopter.

A nem éppen blikkfangos Gen H-4 névre hallgató, 70 kilogramm önsúlyú légi járművet négy rotor emeli a magasba, amelyekkel maximálisan 100 kilométer/óra sebességgel tud repülni, igaz egyelőre nem túl nagy távolságra: a terheléstől függően 50 és 100 kilométerre. Körülbelül ennyire képes egyetlen föltöltéssel egy átlagos villamos autó is. Röpülés közben az utas épségét nem csak biztonsági öv, hanem ejtőernyő is szavatolja. (Arról nincs hír, hogy ki garantálja azok épségét, akire esetleg rápottyan egy meghibásodott együléses helikopterke.)

A gyártó cég képviselői szerint a kicsiny légi jármű vezetéséhez és irányításához nem szükséges pilótavizsga: néhány óra alatt bárki megtanulhatja, hogyan kell irányítani. A japán cég részéről egyúttal azt is elismerik, hogy a Gen H-4-en még van mit tökéletesíteni, ennek ellenére úgy gondolják, aki vásárol tőlük, nem jár majd rosszul. A minihelikoptert alig 30 ezer dollárért már a nyáron bárki megrendelheti az interneten (www.engineeringsystem.co.jp).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik