Gazdaság

MEGÚJULÓ ENERGIA – Belgium zöldül

A legnagyobb teljesítményű északi-tengeri szélerőmű épül föl hamarosan Belgiumban, ha a parlament elfogadja az energiaügyi minisztérium előterjesztését. Eszerint a megújuló energián alapuló új park az ország villamosenergia-szükségletének csaknem 4 százalékát elégítené ki.

A napenergia hasznosítására több lehetőség is kínálkozik, és ezek közül csak egy a “napelem”; a szél, vagyis a levegő mozgása szintén a Nap sugárzásának köszönhető, úgyhogy aki a szelet fogja be energiatermelésre, az végső soron szintén napenergiát fog igába.

Belgium rövid északi-tengeri partszakasza különösen ideális a napenergia kiaknázására; a brit szigetek és a kontinens között ugyanis erős szelek fújnak. A lehetőséget Dánia és Hollandia már korábban felismerte, s ezekben az országokban már számos szélerőmű park működik; a belgák azonban mostanáig nem igazán foglalkoztak a zöld energia hasznosításával.

Az erőmű építését a kormány tenderezteti. Az első számú esélyes az egyik legnagyobb belga energiaszolgáltató, az Electrabel, az illetékes brüsszeli minisztérium szóvivője szerint azonban nem kizárt, hogy több cég is jelentős megrendelésekhez jut a várhatóan még az idén beinduló beruházás során. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik