Gazdaság

Fitt tábornokok

fáradt közkatonák – ezzel lehetne összefoglalni a Budapesti Értéktőzsdén forgó A kategóriás cégek első negyedéves teljesítményét. A 19 társaság által termelt összesített profit ugyan majd’ 50 százalékkal több, mint amennyit egy évvel korábban ugyanez a kör elért, a növekmény azonban gyakorlatilag teljes egészében néhány nagyvállalat jó teljesítményének tudható be.

A négy “tábornok” közül hosszú idő után először a Mol mutatja a legjobb formát. A gázár magas világpiaci, és alacsony hazai szintje ellenére elért 25 milliárd forintos nettó profit bombameglepetést okozott a piacon. Ez ugyanis több mint a duplája az egy évvel korábbi értéknek, és csaknem 10 milliárddal haladja meg a meglehetősen szórt elemzői várakozásokat. Persze a befektetőknek rögtön az jut eszébe: mennyivel szebben csillognának a tábornoki váll-lapok, ha a július elsején esedékes gázáremelés is a Mol szája íze szerint történne.

A legmegbízhatóbb hazai társaság, a Matáv ezzel szemben némi csalódást okozott; a 20 százalékos eredményjavulást kissé keveslik az elemzők, de nem tartják igazán nagy törésnek. Az OTP friss számai üdítő szinfoltot jelentettek, és nagy kiábrándulást a negyedik tábornok, a Richter sem okozott.

A tisztikar sem muzsikált rosszul: a BorsodChem látványos javulásával és az Egis vártnál jobb számaival szemben csak a TVK okozott csalódást. A közkatonák viszont korántsem hozták a formájukat, sőt jó pár sok sebből vérző is van közöttük. A Zalakerámia immár tartósan veszteséges, s üzemi szinten ugyanez érvényes a Graboplastra is. A legnagyobb csalódást azonban mégsem ezek okozták. A tőzsde egyik szép múltú szereplője, a Prímagáz alól gyakorlatilag kilőtték a lovat, a majd háromnegyed milliárd forintos veszteség ismeretében siralmas évre lehet számítani. Sok örömet továbbra sem okoz az információs gazdaságot jelképező Synergon – amely nemhogy javítani tudott volna, de jelképesre zsugorodott nyeresége -, s egy másik, egyébként szintén magánkibocsátású cég, a NABI profitja is szinte teljesen elapadt. Elmaradtak a jó hírek a Démász és a Rába részéről is, e két társaság egy év alatt gyakorlatilag nem tudta növelni nyereségét.

A tábornokok jó szereplése rövid távon vélhetően inkább javítja majd az általános hangulatot, de hosszú távon nem lehet megkerülni a haderőreformot. Ennyire vegyesen teljesítő közkatonákkal ugyanis nehéz lesz a külföldi befektetők érdeklődését növelni, és annak is itt lenne az ideje, hogy a seregben megjelenjen a modernebb fegyvernemek néhány képviselője. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik