Gazdaság

NABI-CSOPORT – Biztató kilátások

Az immár buszgyártó csoportként aposztrofálható NABI Rt. először építette be negyedéves adataiba – február elsejével kezdődően – tavalyi szerzeménye, a brit Optare számait, ám az első három hónap teljesítménye így is gyengébb volt a vártnál. Az eredményszámok ráadásul nem csupán a vállalatfelvásárlás kiadásai, hanem egy termelési csúszás miatt is alacsonyabbak lettek a prognosztizáltnál. Az elemzők helyzetét nehezíti, hogy a NABI-hoz hasonló méretű Optare adataival konszolidált mutatók nem összevethetők a tavalyi számokkal.

A két cég együttesen 211 buszt adott el március végéig, ebből a NABI 97-et gyártott le, további megrendelt 32 darabot viszont – az említett kapacitásbővítési munkálatok okozta csúszás miatt – nem; ezek csak a következő negyedévben jelennek meg az adatok között. Az első három hónap árbevétele a konszolidálás következtében persze szépen megugrott, 47,1 millió dollár volt, ez 58 százalékos növekedés, az üzemi eredmény pedig 74 százalékkal, 641 ezer dollárra nőtt. Az első negyedévet ugyanakkor – a cégfelvásárláshoz felvett hitelek terhei (861 ezer dollár), a kötvénykibocsátási költségek és a csúszás miatt – 70 ezer dolláros adózás előtti veszteséggel zárta a csoport.

A cég jó kilátásai továbbra is jók, bár egyes szakértők szerint az idei eredmények némileg szerényebbek lehetnek a vártnál. Ehhez járul még az is, hogy a NABI-fejlesztésű kompozit – műanyag karosszériás – buszok gyártása csak a negyedik negyedévtől kezdődhet el, így a magasabb nyereségtartalommal gyártható, a NABI piaci helyzetét tovább erősítő járművek elsősorban 2001-től éreztethetik hatásukat a cég teljesítményében. Róna Péter, az Első Magyar Alap – a vállalat meghatározó tulajdonosának – elnöke azonban fenntartja a terveit: az idén 1200 buszt gyártana a csoport, bevétele 275-300 millió dollár lesz, ezzel a világ 10 legnagyobb buszgyártója közé kerül, és nem utolsósorban 1,4 dolláros részvényenkénti eredményt termel majd. Az optimizmust a jelentős megrendelésállomány is alátámasztja. Legutóbb három új szerződést kötött a cégcsoport. Összesen csaknem 58 millió dollár értékben Baltimore-ba, Rochesterbe és egy alabamai városba szállítanak 205 buszt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik