Gazdaság

MADE IN HUNGARY – Motorola WAP-telefonok Budapestről

Az előrejelzések szerint 2003-ra a mobiltelefont használók fele rendelkezik majd olyan készülékkel, amellyel elérheti az internetet. A telefonok egy része Magyarországon készül majd: a Motorola és a szingapúri JIT Electronics Budapesten megkezdte a mobiltelefon-gyártást. Az üzem elindítása, amelyre a JIT az elkövetkezendő időben mintegy 40 millió dollárt kíván költeni, alig négy hónappal azt követően történt, hogy a két cég megállapodott a vezeték nélküli készülékek hazai gyártásában.

Tom Szőke, a Motorola magyarországi vezetője szerint a telefongyártás megkezdése mérföldkőnek számít az amerikai cég és Magyarország számára is: a beruházás lehetővé teszi, hogy a hazánkban gyártott Motorola mobiltelefonokat “Made in Hungary” felirattal értékesítsék világszerte. A Motorola világviszonylatban a mobilinternet-technológia éllovasa, Magyarországon a WAP elindítója. Ez a cég szállította a Westel Mobiltávközlési Rt. számára a WAP-ozáshoz elengedhetetlen szervereket. A JIT pedig hamarosan kizárólag nagysebességű WAP-ozásra alkalmas Motorola maroktelefonokat gyárt majd a budapesti egységben. Hanák Zoltán, a Motorola értékesítési vezetője elmondta, hogy a WAP hatékony információszerzésre alkalmas technológiává vált, s immár valós igények kielégítésére szolgál. Ezért a cég új mobiltelefon termékcsaládját már e filozófia alapján fejlesztették.

Ellentétben egyébként a WAP-korszak című cikkünkben leírtakkal (Figyelő, 2000/14. szám), a Motorola által gyártott berendezések és készülékek – mint például a Motorola Timeport P7389-es mobiltelefon – eleget tesznek a WAP-standard követelményeinek, és más gyártók szervereivel is kifogástalanul kommunikálnak. –

Zsinór nélkül a hálón

Ajánlott videó

Olvasói sztorik