Gazdaság

EGY ELÉGEDETT TANÁCSADÓ – A vezetés a magatartás eleganciája

Csanádi Péter olyan céget vezet, amely nem akar nagy lenni, de ragaszkodik értékrendjéhez, egyedi módszertanaihoz, és következetesen alkalmazza hozzáadott érték alapú szemléletét.

Nem úgy van, hogy bort iszik és vizet préidikál, hiszen azokat a módszereket, amelyeket a vezetői tanácsadás során az ügyfeleknek ajánl, cégvezetőként saját maga is alkalmazza – mondja Csanádi Péterről tulajdonostársa, a magyar szülők gyermekeként Németországban született Andreas Kovács, akivel lassan tíz éve ismerik egymást. Hozzáteszi még: “Megbízható, jó humora van és kiválóan ért ahhoz, amit csinál. Elégedett vagyok vele, jól vezeti a vállalatot, és tíz éve, amióta ismerjük egymást, még nem volt olyan vitás kérdés, amit ne oldottunk volna meg.”

Az MCS Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. egyik tulajdonosaként és ügyvezetőjeként tevékenykedő Csanádi az egyetemen a híres Máriáss-féle vezetéstudományi tanszéken tanult szemléletet, ott ismerkedett meg a controlling és a szervezetelmélet tudományával, mindezt később szervezet- és vezetéselmélet szakközgazdász kurzuson teljesítette ki. Képzettsége sokrétű, hiszen részt vett például pszichodráma-vezető képzésben, ahol elsajátította a gyógyításban és önfejlesztésben is használatos módszert. A pszichodráma technikát a szervezetfejlesztésben alkalmazza. Mint mondja: ez sokat segíthet egy vállalaton belül az együttműködések kialakításában. Ha a munkatársak úgy érzik, hogy változtatniuk kell helyzetükön, vagyis amennyiben a probléma hordozója felismeri a helyzet tarthatatlanságát, akkor ezzel a módszerrel átláthatóvá tehető az emberek közti konfliktus. Csanádi Péter – mint mondja – egy ilyen helyzetben, a változásra kész csoport vezetőjeként, annak eszközéül szolgál a konfliktus megoldása során. Cégét – amelynek felerészben tulajdonosa és ügyvezetője – szerinte éppen az különbözteti meg a többi tanácsadó társaságtól, hogy a tárgyi és az emócionális szintet együtt kezeli.

Az egyetem elvégzését követően egy kisebb tanácsadó cégnél dolgozott, amelynek fő projektje a Paksi Atomerőmű ügyviteli szoftverének kialakítása volt. Későbbi tulajdonostársa, Andreas Kovács német cége pedig a controlling rendszer kiépítésére kapott megbízást ugyanott. E két feladat összehangolásának munkálatai hozták össze őket, ahogy mondják: lakva ismerték meg egymást. Két évig konzorciális szerződések keretében működtek együtt, majd 1994-ben megalapították közös cégüket, az MCS Kft.-t.

ÚJ ESÉLYEK. Már a cégépítés sem a szokványos módon haladt, hiszen az első lépésben a társaság sajátos tanácsadói filozófiáját határozták meg. Eszerint az MCS új esélyeket, lehetőségeket teremt ügyfelei számára, hogy növelje értékeiket, előmozdítsa fejlődésüket, erősítse piaci pozícióikat. Ehhez kínál megvalósítható, minőségi megoldásokat, és elősegíti azok szerves beillesztését a vállalati folyamatokba. E filozófiához viszont nehéz volt olyan idős, tapasztalt tanácsadó munkatársakat találni, akik hajlandóak és képesek lettek volna ezzel azonosulni. Éppen ezért a két újdonsült cégtulajdonos úgy döntött, inkább még három évig ketten vállalják a munka oroszlánrészét és addig fiatal, frissen végzett munkatársakat nevelnek maguknak. Az első fecskék azonban, akiket a cég indulásakor felvettek, két év múltán valamennyien elhagyták a tanácsadói pályát, így 1996-ban kezdhették elölről. Az akkor felvett öt alkalmazott viszont azóta is kitart, sőt ma már ők is részt vesznek fiatalabb kollégáik szakmai továbbképzésében.

Az új munkatársaknak ugyanis végig kell csinálniuk a tulajdonosok által kidolgozott hároméves következetes képzési programot, csak azután nyilvánítják őket “piacra éretté”. A folyamat során havonta két napot szánnak a szakmai és tanácsadói készségeik fejlesztésére, s a folyamat lezárásaként vizsgát is tesznek.

Adódik a kérdés, vajon hogyan tartja meg az MCS az általa jelentős energiabefektetéssel tanácsadóvá érlelt munkatársakat. Csanádi Péter szerint erre – a tisztességes juttatáson kívül, amely felveszi a versenyt a nagy tanácsadó cégek által kínálható összeggel is – részben az MCS általuk is vallott értékrendjében, részben pedig közös múltjukban keresendő a válasz. Az értékrend szerint a versenyszemlélet és a szolidaritás egymás mellett működik a cégen belül, a kollégák között. És hogy ez mennyire így van, annak bizonyítéka: a közösen felépített, az induláskor még egymilliós kis kft.-ből öt év alatt a tanácsadói piac élbolyába, a nagyok mögé szorosan felzárkózó cég lett. AZ MCS árbevétele évről évre megduplázódott, ma az árbevétel szerinti rangsor 15. helyezettje.

HÁROM TERÜLET. Az MCS három fő tevékenységi körre építi piaci jelenlétét. Control-ling szaktanácsadása egyedi megoldásokat és semmivel össze nem téveszthető termékeket kínál a piacon. Olyan cégek voltak rá vevők, mint a MatávCom, a Paksi Atomerőmű és a Budapesti Erőmű, a Centrum Áruházak és legutóbb a Magyar Rádió. A változásmanagement, a vállalati kultúra és vezetői készségfejlesztés terén nagy ügyfelük a Siemens, amelynek magyarországi leányvállalatánál a feladat az anyacégben bekövetkező szervezeti változások követése és kezelése. Az informatikai menedzsment tanácsadás során az ügyfél informatikai tevékenységének hatásosságát, gazdaságosságát vizsgálják, és tanácsaikkal igyekeznek javítani rajta, ahogyan történt az például a Matáv esetében.

Amikor vezetői filozófiájára terelődik a szó, Csanádi váratlanul egy bölcsességet idéz (egyébként is vallja, hogy a szakmai tevékenység átgondolásakor sokat segít vezérfonalként mottót választani): “A vezetés kortalan és nincs ranghoz kötve. Magától értetődő a megléte, vagy hiánya. A vezetés nem kérkedik győzelmével, de nem is győzhető le soha. Mert a vezetés a magatartás eleganciája, amely mindenen átsugárzik.”

A tervekről azt mondja: az a cél, hogy akik az MCS-ből hasznot húznak – legyenek azok ügyfelek, vagy munkatársak – elégedettek legyenek. Megbízóik ebből az üzleti és szellemi hozzáadott érték létrehozását, a munkatársak pedig a jó munka és hozzáállás révén kiérdemelt tulajdonostársi opciót kapják.

CSANÁDI PÉTER

41 éves, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakát 1982-ben végezte el, majd ugyanott szervezet- és vezetéselmélet szakközgazdászi diplomát szerzett. Tanácsadóként 1987-óta dolgozik, első munkahelye az Economix volt, onnan már részben saját vállalkozásához távozott. Azóta abból él, amit saját maga létrehoz.

Az MCS Kft.-t 1994-ben alapította tulajdonostársával, azóta ügyvezető igazgatója és vezető tanácsadója. Az idén a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társaságának elnökévé választották, megbízása két évre szól. Feladata a tagság szakmai színvonalának továbbfejlesztése, a közös tudásbázis kialakítása és megőrzése.

Három gyermek édesapja, felesége szociológus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik