Gazdaság

ÁLLAMHÁZTARTÁS – Jól teljesít

Kedvezően alakultak az államháztartási folyamatok az év harmadik hónapjában is. A központi költségvetés március havi deficitje 29,6 milliárd forintot ért el, míg a tb-alapok hiánya márciusban 8,3 milliárd forinttal nőtt és 33,1 milliárd forintot tett ki. Összesítve az államháztartási hiány az első negyedév végén 153,4 milliárd forintra rúgott, az éves előirányzatnak csupán a 35,2 százalékára. Ez önmagában több ugyan az időarányos 25 százaléknál, de a szezonális hatások miatt a ráta jónak mondható.

Tanulságos egy pillantást vetni az adóbevételekre, hiszen sok elemző szerint itt látható világosan, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) jelentősen alultervezte a büdzsé bevételeit. Márciusig bezárólag általános forgalmi adóból 268 milliárd forint folyt be, ez az éves terv 26,3 százaléka (tavaly 19,7 százalék), míg a személyi jövedelemadóból regisztrált 169,4 milliárd forint az éves terv 26,7 százalékát (tavaly 24,4 százalék) teszi ki. Ugyanakkor a fogyasztási és jövedékiadó-bevételek az éves előirányzat 21,2 százalékára, azaz 105,4 milliárd forintra rúgnak, ezzel meghaladják az elmúlt esztendő hasonló időszakának befizetéseit, ám az idei tervezettől elmaradnak.

A büdzsé betervezett kiadásainak 25,2 százalékát költötte el márciusig, és még a tavaly egyik legproblémásabbnak bizonyult agrárköltségvetés sem költekezett túl: a tárca támogatási kiadási előirányzatának 36,3 százalékát használta fel csupán. A kedvező számok mellett azonban nem szabad elfelejteni, hogy az árvízkárok eltéríthetik a jól alakuló folyamatokat. A víz elleni védekezés napi költsége több mint 400 millió forint. Az egyes költségvetési fejezetek kiadásait máris 2,1 százalékkal kellett csökkenteni, hogy az ebből magtakarított 38,5 milliárd forintot az árvízkárok enyhítésére szánhassa a kormány. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik