Gazdaság

A VERITAS INVEST RT. ELNÖK-VEZÉRIGAZGATÓJA – Színes építőkockák

A kisipari engedélyt csak hosszú évek küzdelme után kapta meg, ám azután beindult az üzlet, s Horváth János ma már egy hat tagból álló cégcsoport birtokosa.

Meglehet, furán hangzik, de hatéves koiromban a kártyán tanultam meg 120-ig számolni; tízévesen modelleztem, várak, fatornyok makettjeit készítettem el gyufaszálakból, ezenkívül nagyon szerettem fa építőkockáimmal is játszani; lehet, hogy tudat alatt ez indított el a pályámon – tűnődik Horváth János építőipari vállalkozó, a Veritas Invest Rt. elnök-vezérigazgatója.

Az építőipari szakközépiskola elvégzése után kalandos pálya kezdődött, amely egy egész cégbirodalom felépítéséig vezetett. A nyolcvanas évek elején ugyan beindult a gazdasági változás és 1982-től lehetett gazdasági munkaközösségi formában vállalkozni, ezt azonban mestervizsgához kötötték. Horváth János ezzel nem rendelkezett, így nem engedték, hogy kiváltsa az ipart. Elment hát egy kisiparoshoz művezetőnek, és két évi pallérkodás után 1982-ben – már némi építőipari vezetői gyakorlattal – megint megpróbálta megszerezni az önálló kisipart, ismét sikertelenül.

Katonának 1982 őszén vonult be, s a hadseregnél egy kiképző központ felelős építésvezetőjévé nevezték ki: 200-300 emberrel dolgozott a különböző beruházásokon. Végül 1985-ben sikerült megszereznie a kőműves mestervizsgát, s miközben egy magánvállalkozásnál, a Budagét Gmk-nál dolgozott műszaki vezetőként, “mellékállásba” már megkapta a kisipari engedélyt, majd egy évvel később főállású vállalkozó lett.

Visszatekintve komikusnak tűnik, hogy a rendszerváltás előtt nem “örültek” a magánvállalkozóknak. Például diszkriminatív kormányhatározatokat hoztak: ha valaki gmk-val dolgoztatott, akkor a megrendelőt 20 százalékos büntetőadó terhelte. Kivétel csak a lakásépítés volt. Éppen emiatt hozott létre Horváth János 1987-ben néhány társával egy gazdasági munkaközösséget lakóház- építkezésekre. Innen már szinte egyenes volt az út, hiszen 1989-ben életbe lépett a gazdasági társaságokról szóló törvény, s már a következő évben megszületett a Veritas Kft., amellyel Horváth meglovagolhatta az 1993-ban kialakult kisebb lakásépítési hullámot. “Azóta sem építettem egy évben annyi kisméretű lakást, 130-at, mint akkor” – mondja. A következő fontos állomás 1996-ban a kizárólag saját tulajdonú Veritas Invest Rt. megalapítása volt.

Az időközben tovább bővülő Veritas-csoportba ma már 6 társaság tartozik, tevékenységük szerint az ingatlanforgalmazástól az ingatlanhasznosításig, az építőanyag-kereskedelemtől a vendéglátásig, lapkiadásig. A fő tevékenység persze továbbra is a lakás-, az üzlet- és az irodaépítés.

A kormány lakásépítés-támogatási törekvéseit és a külföldi ingatlanbefektetők seregét figyelve úgy látszik, jó lóra tett Horváth János. Szerinte azonban a jelenlegi ingatlanvásárlási láz idején sokat nem nagyon lendíthet a szektoron az új típusú támogatás, ráadásul tapasztalatai szerint a legtöbb építtető ügyfele számára teljesíthetetlenek a támogatási feltételek. Fizetésből pedig az átlagember nem tud építkezni. Akinek meg nincs pénze, ettől sem lesz több, ezért szerinte inkább a bérlakásépítést kellene ösztönözni.

Az azonban biztos, hogy a robbanásszerűen emelkedő ingatlanárak idevonzzák a külföldi ingatlanhasznosító világcégeket. Óriási tőkeerejükkel ezek sokak szerint kiszoríthatják a kis hazai cégeket, s az építési roham, a megugró kínálat letörheti az árakat. Horváth János azonban éppen az ellenkezőjét prognosztizálja, mondván: az uniós csatlakozásig tartós trendnek ígérkezik az ingatlanpiacon az áremelkedés. Szerinte a belépés után a külföldi konkurensektől sem kell félni a hazai kis, rugalmas cégeknek. Olcsóbban, nagyobb referenciával dolgoznak ugyanis, ügyfélkörben pedig nem konkurálnak a nagyokkal, hiszen a kicsik nem a kiemelt irodaházak, bevásárlóközpontok építésében érdekeltek, hanem a piaci réseket találják meg. Így a Veritas jelenlegi üzletfilozófiáján nem is akar változtatni, s legfeljebb a zuglói lakópark-építésbe kapcsolódik majd be.

Horváth János mosolyog, jól szalad a szekér. Pedig gyakori, hogy a sikeres kis cégeket is elkapkodják, ha úgy tetszik, lenyelik az ide települő külföldiek. A Veritasra is alkudtak korábban olasz szakmai befektetők, de akkor végül nem adta el a céget. Ma azt mondja: szerencsére. Jelenleg ugyanis sokkal többet ér. Ha most tenne érdemi ajánlatot valamelyik külföldi partnere, talán megválna a tulajdonától. Ez esetben egy másik területen fektetne be, bankot nyitna.

Aki a Veritas internetes honlapjára téved, előbb-utóbb meghökken, ugyanis gyönyörű csupasz lányok fotóival találkozhat. Mielőtt bárki arra gondolna, hogy Horváth János a még jövedelmezőbb szexiparra is kiterjesztette érdekkörét, az üzletember legyint. “Ez csak a hobbim”. A Veritas ugyanis két ingatlanhasznosításhoz kapcsolódó szakújság mellett a Szexkultúra Erotikus Magazin kiadója is (amelynek egyébként Horváth a szakmai főszerkesztője is). Tény, hogy a német üzletfelek csodálkoznak, amikor a partnerük honlapján ráakadnak a váratlan képsorra.

Amúgy Horváth János a magánéletében sem szereti a túlzott kötöttségeket. Második élettársa a csoport egyik cégének vezetője. A Veritas-főnök élettársának nem túl tágas lakásában él, mert saját háza már több éve épül, és nem tudni, mikorra készül el. Ahogy mondani szokták: a suszternek lyukas a cipője…

HORVÁTH JÁNOS

39 éves, Ófehértón született. Az építőipari szakközépiskola után mint építésvezető helyezkedett el. 1982-től a Fővárosi Ingatlankezelő Műszaki Vállalatnál dolgozott technikusként. Onnan csábította el a IV-XV. kerületi Ingatlankezelő Vállalat, ahol három évig tevékenykedett mint műszaki ellenőr. 1985-ben a Budagét Gmk építőipari ágazatát vezette.

A kisipari engedélyt 1986-ban váltotta ki; tíz fővel dolgozott, majd 1986-ban létrehozta a Kreatív Gmk-t, 1990-ben a Veritas Kft.-t, 1993-ban a Veritas Kereskedelmi Kft.-t, végül 1996-ban a Veritas Invest Rt.-t, amelynek elnök-vezérigazgatója. A Veritas adja ki 1997-óta a Házépítés Magazint, az Ingatlan Magazint, valamint a Szexkultúra Magazint. E lapoknak Horváth egyúttal szakmai főszerkesztője is. Tavaly a Veritas Panzió Kft.-vel bővült a cégcsoport.

Szereti a jó kocsikat (jelenleg egy Mercedes 230-assal jár) és a sportot. Hetente teniszezik kétszer két órát, télen síel, nyáron vitorlázik. Nem nős, egyetlen leányát élettársával neveli. Németül tárgyalási szinten beszél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik