Gazdaság

Végelszámolással kapcsolatos feladatok

MEGSZŰNÉSI HATÁROZAT. Jogutód nélküli megszűnést hozó határozatot kell hozni, amelyben rendelkezni kell a végelszámoló személyéről is. A határozatot 8 napon belül el kell juttatni a cégbírósághoz.

HIVATALOS ÉRTESÍTÉSEK. A végelszámoló ugyancsak 8 napon belül a végelszámolásról értesíti az illetékes adó- és vámhatóságot, földhivatalt és illetékhivatalt, tb igazgatási szervet, a területileg illetékes állami munkaerő-piaci szervet, a környezetvédelmi felügyelőséget, a gazdálkodó szervezet bankszámláit vezető valamennyi pénzintézetet, s az adós székhelye szerint illetékes levéltárat.

HITELEZŐI IGÉNYFELMÉRÉS. A gazdálkodó szervezet hitelezői követeléseiket a végelszámolás Cégközlönyben történő közzétételét követő 40 napon belül jelenthetik be.

ZÁRÓ AKTUSOK. A gazdálkodó szervezet vezetője záró leltárt, tevékenységet lezáró mérleget, adóbevallást és az eredmény felosztása után zárómérleget köteles készíteni, s azt az adóhatósághoz, továbbá a végelszámolóhoz eljuttatni (utóbbit akkor, ha nem azonos a végelszámolóval). Nyilatkoznia kell arról is, maradtak-e fenn olyan környezeti károsodások, terhek, amelyekből kiadás származhat.

MÉRLEGEK, BESZÁMOLÓK. A végelszámoló a gazdálkodó szervezet kötelezettségeit teljesíti, követeléseit behajtja, igényeit érvényesíti, vagyonát értékesíti. A cégvezető által készített zárómérlegből és a hitelezők jegyzékéből kiindulva végelszámolási nyitómérleget készít. A végelszámolás befejezésekor éves beszámolót, záró egyszerűsített mérleget, zárójelentést és vagyonfelosztási javaslatot készít, amelyet eljuttat a végelszámolást elrendelő szervezethez, valamint a cégbírósághoz. Köteles a társasági adót, s az egyéb adókat megfizetni, illetve a szükséges záró adóbevallásokat elkészíteni és elküldeni az adóhatósághoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik