Gazdaság

SZOFTVER-ERGONÓMIA – Barátságos programot kérek!

Pusztán a tankszerűen taroló informatikai ipar legújabb agyréme, újabb eladható áltudása a szoftver-ergonómia – vélik a kétkedők. A szakemberek szerint viszont fontos fejleményről van szó, mivel sok hibától és kényelmetlenségtől szabadítható meg a felhasználó, ha az ember és számítógép közötti párbeszédre jobban odafigyelnek a szoftvergyártók. A szoftverrel folytatott párbeszédnek a lehető legközelebb kell állnia az emberi gondolkodáshoz, de emellett az ergonómia olyan jelentéktelennek tűnő, ám mégis fontos apróságokra is súlyt helyez, mint például a színek vizsgálata.

Ma már létezik megfelelő módszer a szoftverek ergonómiai tesztelésére és minősítésére. Az egyik ilyen rendszer a Műegyetem ergonómia és pszichológia tanszéken Izsó Lajos irányításával kifejlesztett Interface (Integrated Evaluation and Reseach Facilities for Assessing Computer-users’ Efficiency), mely módszeregyüttes a felhasználói felületet és a felhasználóbarát működést vizsgálja.

A képernyős munkahely nemcsak a fizikai munkafeltételek terén hozott nagy változásokat, hanem a munkahelyi kapcsolatokban és a kommunikációban is. Antalovits Miklós, az egyetem tanára szerint fontos, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló belássa: az ergonómiai szempontok figyelembevétele nem luxus, hanem elengedhetetlen feltétele a korszerű technológiák hatékony és humanizált alkalmazásának, s ez hosszabb távon mindkét fél érdekeit szolgálja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik