Gazdaság

Lépj egy nagyot,

a szakadékon két kis ugrással nem lehet túljutni – tartja a mondás, amelyet Járai Zsigmond megszívlelni látszik. Legalább is erre utal a pénzügyminiszter bejelentése arról, hogy a tárca vizsgálja a minimálbér 40 ezer forintra történő felemelésének hatásait.

A világos cél méltánylandó: a reálishoz közelebb álló bérminimum megjelölésével nehezíteni, a tiszta gazdaság felé terelni a szürkezóna határmezsgyéjén gazdálkodó cégek munkáját, egyben érdemlegesen növelni a társadalombiztosítás szűkös bevételeit. A kormányzat nyilván azt is szem előtt tartja, hogy a minimálbér megemelése jótékonyan hathat a belső fogyasztás növelésére. Nem feltétlenül az ezen az összegen bejelentett alkalmazottak fogyasztásbővülése révén, hanem a minimálbér gyökeres megemelésének egyik következményeként tovább módosuló bérarányok miatt.

Másrészt: a minimálbér emelése a versenyszférában nyilvánvalóan maga után vonná a magasabb jövedelmek emelkedését is, legalábbis azokban az ágazatokban, ahol túlkereslet van a munkaerő iránt. Ezek pedig a versenyképes, konjunktúrát megélő ágazatok. A minimálbér megemelése – minden egyéb feltétel változatlansága esetén – drágítaná a munkaerő árát, vagyis egyoldalú állami beavatkozással rontaná a vállalatok eredményességét. Minthogy azonban számos egyéb érv szól mellette, a pénzügyminisztériumi felvetés a kormányzat és a munkaadók közötti új, ígéretes megállapodás lehetőségét vetíti előre. Ennek az lehetne az alapja, hogy a minimálbér emelésével párhuzamosan nem marad minden egyéb feltétel változatlan. Vagyis a 40 ezer forintos minimálbér akkor képezheti tárgyalás alapját, amennyiben legalább két feltétellel párosul: egyrészt csökkennek a béreket terhelő társadalombiztosítási járulékok, másrészt messze az infláció fölötti mértékben megemelik a személyi jövedelemadó-táblában a jövedelemsávokat. Az adóterhelés csökkentése amúgy is kedvező lenne a gazdaságpolitika fő célja, az infláció letörése szempontjából. Sőt, a minimálbér-növelés adócsökkentés nélkül inflációgerjesztő hatású.

A minimálbér radikális emelése tehát véleményünk szerint csak akkor elfogadható javaslat – akkor viszont nagyon is -, ha visszacsempészi az Országház falai közé az adóreform gondolatát, amely tavaly a kormánykoalíció pártjai közötti nézeteltérések miatt vetélt el. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik