Gazdaság

MULTIMÉDIÁS INFORMÁCIÓKÖZPONT – Minden csatornán, testre szabottan

Új, elektronikus üzletvitelben használatos információszolgáltató megoldást dolgozott ki a Unisys. Az e-@ction a hírügynökségektől, világhálóról, üzleti rendszerekből és (mozgó)képes információkból összegyűjtött, speciálisan megszűrt tartalmat egy multimédiás adatbázisban tárolja. Ezeket az adatokat pedig személyre szabva, bármilyen információtovábbító rendszerben (fax, e-mail, mobiltelefon – akár a WAP-os változat is -, web, interaktív tévé, vállalati intranet és hasonlók) a felhasználókhoz tudják juttatni. A Unisys szakemberei azt ígérik, mindezt “csaknem valós időben” képesek majd nyújtani az ügyfeleknek.

A rendszert két nagy olasz cégnél próbálták ki és használják jelenleg. A 3 ezer kilométernyi olasz autópályát üzemeltető Autostrade nevű társaságnál például úgy oldották meg ezzel a szisztémával az utasok tájékoztatását a várható forgalomról és a torlódásokról, hogy az üzemeltetőnél lévő forgalmi információs rendszerek adatait az autósok számára is emészthető, valós idejű adatszolgáltatássá konvertálták. A közlekedési dugókról, a balesetekről vagy az időjárásról az autósok a weben, vagy teletexten tájékozódhatnak, de később a mobiltelefonokra is eljuttatnák az adatokat SMS útján, illetve a WAP technológiával is. Ugyanez a rendszer szállítja a rádióadóknak a közlekedési híreket, a tévéállomások a cég forgalomfigyelő kameráit használhatják, sőt az olasz rendőrség a balesetek filmfelvételeit is visszakeresheti a rendszer archívumában.

A másik gyakorlati megoldást az olasz Banca Popolare di Novaránál állították üzembe. A bank 520 fiókját sikerült ellátni egy újfajta sajtófigyelő adatbázisrendszerrel. Az újságcikkek kivonatait, vagy magukat a cikkeket nem nyomtatott formában, hanem intraneten érhetik el a fiókokban, és emellett audio- és videóadások, vagy belső közlemények is eljuthatnak a 7 ezer dolgozóhoz.

Magyarországon egyelőre nem fut az e-@ction, a cég hazai vezetői szerint még nincs rá fizetőképes kereslet. Igaz, ezt a vélekedést piacfelméréssel még nem támasztották alá. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik