Gazdaság

KOMMENTÁR – Rejtélyes felfutás

Befektetői szemmel a múlt év egyik legiunalmasabb papírja a Fotexé volt, árfolyama végig 100 forint alatt toporgott. A 2000. év azonban látványos fordulatot hozott, januártól a kurzus több mint megháromszorozódott, s a forgalom is több nagyságrenddel magasabb, mint az óévben.

Az azonban, hogy mindez miért történt, egyelőre rejtély, feltűnő ugyanis az aránytalanság a tőzsdei felfutás és a Fotex körüli új fejlemények között. A cég ugyan nagyszabású terveket jelentett be, de ezek megvalósítása elé komoly akadályt gördíthetnek a finanszírozási problémák. Annál is inkább, mert egyszerre három úton is el akar indulni a Fotex (internetes terjeszkedés, az Ajka Kristály márkanevének amerikai bevezetése és az optikai divízió nyugat-európai megjelenése), s ezek külön-külön is hatalmas összeget emészthetnek fel.

Persze a terjeszkedést elvileg lehetne tőkeemelésből finanszírozni, ez azonban jelen esetben kizárt. A részvény kurzusa ugyanis most is jóval alatt marad a legutóbbi (1994. áprilisi!) intézményi értékesítés 507 forintos árfolyamának. A cégben fő tulajdonos Várszegi Gábor szerint a hitelfelvétel sem kívánatos. Ezt alapul véve a nagy ívű tervek és a szűkös finanszírozási lehetőségek között feszülő ellentmondást csak az oldhatja fel, ha lassú lesz a terjeszkedés. Ez esetben azonban fundamentálisan semmi sem indokolja a gyors drágulást. Magyarázatképp csak egy mélyben zajló tulajdonosi átrendeződés kínálkozik, erről azonban semmilyen bejelentés nem látott eddig napvilágot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik