Gazdaság

RENAULT-VISSZATÉRÉS – Zsebben a Benetton

A francia Renault autógyár a jelenlegi piaci árakhoz képest meglehetősen alacsony összegért, 120 millió dollárért megvásárolta a Benetton Forma-1-es istállót. A lépés nem okozott meglepetést, mivel Luciano Benetton csapatfőnök még februárban bejelentette, hogy szorosabbra akarják fűzni kapcsolatukat a Renault-val.

A közös múlt 1995-ig nyúlik vissza. Abban az évben az olasz divatcég Forma-1-es csapatánál, amely előzőleg a Forddal állt szerződésben, Renault-motorokat építettek az autókba. A váltás jó húzásnak bizonyult, mivel az idény végén a Benetton – az akkor még nála autózó német Michael Schumacher világbajnoki elsősége mellé – a konstruktőrök versenyét is megnyerte.

Maga a Renault – amely 1977 és 1985 között még saját gyári csapattal vett részt a Forma-1-ben – az 1997-es szezon után teljesen kivonult a cirkuszból, de a Benetton az autógyár érdekeltségi körébe tartozó Mecachrome-, majd Playlife-hajtóműveket használta. Az eredmények viszont már kevésbé voltak szépek, tavaly például csak a hatodik helyen sikerült végezni.

A Renault idei visszatérése azért sem váratlan, mert az utóbbi időben fölerősödött az a tendencia, hogy a nagy autógyárak beszállnak Forma-1-es csapatokba. A mostani idény előtt a Ford felvásárolta a Stewartot – s azt Jaguarra keresztelte át -, a BMW a Williamsben szerzett érdekeltséget, a Honda pedig a British American Racinggel szövetkezett. A két vezető istálló, a McLaren Mercedes és a Ferrari már régebben együttműködik a névadó autógyárakkal. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik