Gazdaság

TÉVÉ ÉS INTERNET – Korai házasság

Lassú kapcsolás és homályos weblapok - a tévé alapú internet egyelőre nem igazolja a várakozásokat.

Küszöbön áll a televízió és az internet várva várt közeledése, hamarosan általánossá válik az interaktív szolgáltatások mindent magában foglaló, nagyszerű csomagja – egyebek közt ezt sugallják az American Online és a Time Warner fúziójáról megjelent lelkes beszámolók.

Az új technológiával való egyhavi ismerkedés során szerzett tapasztalatok azonban némi szkepszissel tölthetik el az érdeklődőt. Tény, hogy az alábbiakban ismertetésre kerülő új készülék az univerzális szolgáltatás tekintetében máig a legmesszebbre jutott a műholdas televízió, a digitális rögzítés és az internet kombinációjával. Az új találmány használata szórakoztató, sőt izgalmas, ám egyelőre úgy tűnik: a szolgáltatók fúziója sokkal egyszerűbb és gyorsabb folyamat, mint a szolgáltatások valóban értelmes összekapcsolása.

EGY DOBOZBAN. A tesztelt műholdas vevőkészülék, az EchoStar DISHPlayer 500 (www.dishnet.com) magában foglalja a Microsoft WebTV Plus internet-hozzáférési szolgáltatását. A csomag műholdas televízióval kapcsolatos része sokkal kielégítőbb volt, mint az internetes egység. A műholdas vételhez három elem szükségeltetik: egy 50 centiméter átmérőjű parabolaantenna, egy DISHPlayer vevőkészülék és egy előfizetés a DISHnet valamely program szolgáltatására. Ha a DISHPlayer 500 nagyteljesítményű merevlemezét összekötjük a WebTV Personal TV szolgáltatásával, akár 12 órányi adást rögzíthetünk. Sőt a szünet gomb lenyomásával bármikor megszakíthatjuk az élő tévéadást, kiugorhatunk a konyhába valami rágcsálnivalóért, majd visszatérve onnan folytathatjuk az “élő” tévéshow-t, ahol percekkel korábban abbahagytuk. Az eredmény eddig hasonló a TiVo és a Replay Networks digitális televíziós rögzítéseihez, a műholdas vevő és a rögzítő készülék egy dobozba történő beépítése azonban valóban gyökeres fordulatot jelenthet a szórakoztató elektronikában. (Erre utaló jel: a DirecTV is tervezi, hogy olyan vevőkészüléket ajánljon előfizetőinek, amely magában foglalja a TiVo digitális rögzítését is.)

A sugárzás színvonala valóban kiemelkedő, messze felülmúlja a hagyományos kábeles képátvitelét. A megnézendő vagy felveendő műsorok kiválasztásának rendszere azonban még hagy némi kívánnivalót maga után. A Personal TV-vel összehasonlítva ugyanis a TiVo vagy a Replay legújabb verziója sokkal egyszerűbben lehetővé teszi a kedvenc műsorok vagy csatornák csoportosítását és kijelölését.

Az internetes szolgáltatás bekapcsolása vonzó ötletnek tűnik ugyan, ám a gyakorlatban nem nagyon működik. Elsősorban azért nem, mert a televízió meglehetősen alkalmatlan médium a weboldalak megjelenítésére. Alapvető probléma a WebTV-s szolgáltatás alacsony színvonala, ami az 1996-os indulás óta gyakorlatilag alig fejlődött. A Netscape Navigator vagy a Microsoft Explorer személyi számítógépekre szabott internetes böngészőprogramokhoz képest ugyanis a WebTV egyszerűen primitív. A felvillanó kapcsolt internetoldalakhoz (linkekhez) fáradtságos és bonyolult eljutni, ha a távirányító vagy a vezeték nélküli billentyűzet nyilakkal jelzett gombjaival végig kell futni egyesével, szép sorban a teljes kínálaton. Ráadásul a tévé alapú rendszer esetében a WebTV böngészője csak korlátozott kapacitást biztosít az internet audió- és videószolgáltatásaihoz. Az internetes levelezőprogram (e-mail rendszer) is elég kezdetleges, nehezen birkózik meg a csatolt fájlokkal.

A böngésző fejletlensége ráadásul nem az egyetlen hiányosság. A televízió alapú internet rávilágít arra, hogy a világháló meglehetősen szegényes vizuális médium. A jó minőségű tévéadás képi világával összehasonlítva a weboldalak statikusak és igénytelenek, a televíziós reklámok kidolgozottsága mellett az internetes szalaghirdetések egyszerűen nevetségesek. Az internet és a televízió összekapcsolásának érdemi eredménye az interaktív televíziózás lehetne. A dolog lényege, hogy a tévéműsor közben kapcsolódó internet-oldalak villannak fel a képernyőn, amelyek lehetővé teszik az adásba való bekapcsolódást, azaz valamiféle interaktív kommunikációt. A WebTV-kínálta interaktivitás azonban kevéssé növeli a tévézés élvezetét. Meg lehet fejteni a vetélkedőműsorok feladványait, be lehet kapcsolódni a Szerencsekerék betűinek keresgélésébe (ez egyébként a szépen hangzó interaktivitás nélkül is sikerülhet), részt lehet venni az MSNBC műsoridő alatti közvélemény-kutatásában – s ezzel nagyjából be is zárultak a lehetőségek.

A VÁRVA VÁRT MEGOLDÁS. Az interaktív televíziózás és a WebTV más internetes szolgáltatásainak legnagyobb hátránya, hogy telefonos kapcsolatra épülnek. Könnyen előfordulhat, hogy mire eltelik a kapcsolat létesítéséhez szükséges idő (ez több percet vehet igénybe), a felhasználó elfelejti, mibe is akart bekapcsolódni. Ugyancsak kellemetlen, ha hosszú percekig kell várni, amíg a próbálkozó a tévében látott film internetoldalára kerül. Megoldást jelenthetne – ma azonban ez még nem lehetséges -, ha a WebTV kétirányú kábelrendszerre kapcsolódna, nem pedig a jellemzően egyirányú műholdas televízióra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik