Gazdaság

DOBD EL A FOGKEFÉT! – Fogmosás helyett baktérium

Az emberiség egyik nagy álmát válthatja valóra az a baktérium, amelyet a University of Florida kutatói génsebészettel állítottak elő. A tudósok remélik, hogy a módosított mikrobát sikerül elszaporítaniuk az emberi szájban, és így nem kell többé fogat mosni.

Az egészséges szájüregben legalább ötszáz különböző baktériumfaj él, ezek közül több is okoz fogszuvasodást. A társbérlők általában a fogak között rekedt ételmaradékokat fogyasztva tenyésznek és miközben lebontják táplálékuk cukortartalmát, savakat termelnek – ezek a savak marják ki a fogzománcot és lyukasztják ki a fogat. Az amerikai fogorvosok kísérleteinek alanya a legközönségesebb szuvasodást kiváltó baktériumfaj, a Streptococcus mutans volt. A vizsgálatok során a kutatók azonosították és eltávolították a faj örökítőanyagából azt a gént, amely részt vesz a roncsoló savak termelésében; az így kapott mikroba úgy képes szaporodni a szájüregben, hogy nem okoz szuvasodást. A kísérletek szerint ezt a kedvező tulajdonságát sok-sok nemzedéken át – gyakorlatilag örökké – képes megőrizni.

Ahhoz azonban, hogy a génkezelt Streptococcust a fogszuvasodás megelőzésére lehessen használni, a baktériumnak kolonizálnia kell a szájüreget, az ehhez szükséges technológiát pedig még ki kell dolgozni.

Az oltás engedélyezésére csak a szokásos klinikai próbák után kerülhet sor, ezeket pedig a kutatók már ez év végén elkezdenék. A módszer fölhasználásának jogát máris megvásárolta az OraGen nevű floridai biotechnológiai vállalat. Ez a cég abban bízik, hogy részesül majd abból az évi mintegy 50 milliárd dollárból, amelyet az amerikaik jelenleg fogorvosra költenek. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik