Gazdaság

ERNST & YOUNG – Fúzió a Cap Geminivel

A párizsi központú Cap Gemini számítástechnikai szolgáltató vállalat felvásárolja az öt nagy könyvvizsgáló cég egyikének számító Ernst & Young üzleti tanácsadó részlegét. “Az amerikai pénzügyi felügyeleti szerv, a Securities and Exchange Commission (SEC) erős nyomást gyakorol a nagy könyvvizsgáló cégekre annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a szigorú amerikai összeférhetetlenségi szabályoknak. Ezért mind az öt elindult abba az irányba, hogy leválassza tanácsadói üzletágát” – emlékeztetett Terták Ádám, az Ernst & Young magyarországi irodájának vezérigazgatója, hozzátéve, hogy cége ebből a szempontból úttörőnek számít.

A SEC alapvetően azt kifogásolja, hogy a Big Five-ban dolgozó partnerek egy része olyan társaságokban birtokol részvényt, amelyeket cége auditál; a tanácsadási üzletág leválasztásával az ebben dolgozó partnerek mentesülnének a könyvvizsgáló cégekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok alól. A PricewaterhouseCoopers február második felében már bejelentette, hogy két vagy több cégbe szervezi át különböző szolgáltatásait, befektető partnert azonban nem nevezett meg (Figyelő, 2000/8. szám).

Az Ernst & Young egyben tartja könyvvizsgáló, jogi és vállalati pénzügyi, valamint adótanácsadó szolgáltatásait, a Cap Geminihez az informatikai és a hagyományos üzleti tanácsadó üzletág kerül át. A fúziót első lépcsőben a kulcspiacokon – az Egyesült Államokban, Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban – hajtják végre, s néhány héten belül várható megállapodás a skandináv, a holland, a belga, az ausztrál és az új-zélandi irodákkal. Amennyiben a cég valamennyi tanácsadó irodája részt vesz majd a fúzióban, a Cap Gemini 43,5 millió új részvényt bocsát ki és 375 millió eurót fizet az Ernst & Young partnereinek – áll a vevő cég közleményében.

A partnerek – a nyugdíjba vonulókat kivéve – a részvényeket öt éven belül kötelesek eladni, hogy így megfeleljenek az összeférhetetlenségi követelményeknek. Terták Ádám elmondta azt is, hogy Magyarországon még nem tárgyaltak az ügyletből eredő teendőkről. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik