Gazdaság

Veszik, mint a cukrot

az utóbbi hetekben az Antenna Hungária részvényét, a tőzsdei kurzus szinte naponta dönt rekordot: alig két hónap alatt megduplázódott. Hogy lassan “aranyáron” forog a papír, azt részben az a nemzetközi trend magyarázza, miszerint újra a telekommunikációs szektor az igazi tőzsdei sláger.

A felfutás legnagyobb nyertese elvileg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt., amely a részvények több mint 86 százalékát birtokolja. Csak remélni lehet: a magasan szárnyaló árfolyam nem sarkallja a vagyonkezelőt arra, hogy a privatizációra váró csomagot egyben értékesítse valamelyik multinak. Ez esetben ugyanis elveszne a lehetősége annak, hogy egy erős nemzeti tulajdonban lévő telekommunikációs cég működjön a piacon. Egy nyilvános kibocsátással ezzel szemben nemcsak a kínálat bővülne, de némi politikai tőkét is lehetne kovácsolni az elégedett kisbefektetőkön keresztül. Persze a tőzsdei szereplés lényege nem csupán az, hogy nyerjenek a befektetők, s nem is csak az, hogy fejlődjön a hazai értékpapírpiac. Ennek előmozdítására egy szabad versenyes piacgazdaságot támogató kormánynak minden eszközt meg kell ragadnia.

Nyitott kérdés még tehát, hogy az ÁPV Rt. melyik utat választja. A tapasztalatok mindenesetre nem a nyilvános kibocsátást valószínűsítik. Nem ad bizakodásra okot az sem, hogy a hírek szerint a vagyonkezelő a napokban a Hungaropharma esetében is a zárt körű eladás mellett döntött. Az ÁPV Rt. jelenlegi vezetése immár közel kétéves működése alatt túl sokat nem tett a nyilvános emissziók érdekében. Gyakorlatilag csak két ilyen ügyletre került sor, és mind a Matávnál, mind az OTP-nél a privatizáció végső aktusáról volt szó. Zárt körben értékesítettek ezzel szemben több kisebbségi részesedést (áramszolgáltatók, BorsodChem), azzal érvelve, hogy ezek a csomagok nem érik el a nyilvános kibocsátáshoz szükséges kritikus méretet; más komoly paketteket pedig mindmáig nem adtak el.

A vagyonkezelő mostani vezetése egyébként az elődök hibájából is tanulhatna, hiszen az áramszolgáltatók és jó pár bank zárt körű eladásánál is bebizonyosodott: hosszabb távon sokkal több előnnyel járt volna a szórt tulajdonosi szerkezet kialakítása, tőzsdei bevezetéssel kombinálva. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik