Gazdaság

WINDOWS 2000 – Megérte kivárni

Az otthoni felhasználóknak nem árt az elővigyázatosság, bár az új szoftver kifejlesztésekor a Microsoft tudta, mit várnak tőle.

Ennyi idő alatt még egy elefánt is kihordta volna a borját, gondolihatnánk most, amikor világot látott a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows 2000. A próba és a végleges verzióval szerzett személyes tapasztalatok és az előzetes tesztelési programban részt vevő több tucat vállalat beszámolói alapján azonban megérte várni. Most az egyszer a Microsoft már egy valóban kész szoftvert dobott piacra. Mi több, a tetszetős új tulajdonságok helyett a megbízhatóságra és a biztonságra koncentrált: a szoftveróriás rájött, mit várnak tőle.

A Windows 2000 ennek ellenére nem mindenkinek való; különösen az otthoni felhasználóknak kell elővigyázatosaknak lenniük. A nem túl szerencsés névválasztás azt sugallja, mintha a szoftver a Windows 95 és 98 leszármazottja volna – pedig a vállalati felhasználók számára készült Windows NT 4.0 utódja. Ez pedig nagy különbség.

A Microsoft személyi számítógépekre írt két operációs rendszercsaládja eltérő filozófiára épül. A Windows 95-öt és 98-at arra tervezték, hogy a hardverek és szoftverek lehető legszélesebb spektrumával legyen kompatibilis. Ez a cél kompromisszumokra kényszerítette a rendszert, ami az idő előrehaladtával egyre instabilabbá, “lefagyásra” hajlamossá tette. Az NT-nél a ritkább lefagyás ára a kevésbé kiterjedt kompatibilitás és kényelem: a szigorú szabályoknak nem engedelmeskedő programok és eszközök nem működnek. Így számos játék (különösen akciójáték) nem fut az NT alatt.

A Windows 2000 a 98-as sok kényelmi szolgáltatását honosítja meg az NT-ben. Lehetségessé vált a plug-and-play hardver installáció, mint ahogy működnek a USB-vel (universal serial bus) szerelt tartozékok is. Az NT nem teljesített valami jól a hordozható gépeken: hamar lemerítette az akkumulátorokat és sok bajt hoztak rá a PC-kártyák is. A Windows 2000-et hordozható használatra tervezték és a legelső jelentések szerint valamivel tovább futtatható telepről, mint a Windows 98.

Egy tekintetben a 2000 azonban még az NT-nél is nehézkesebb. A rendszer megbízhatóságát növelendő, a Microsoft az alkalmazásokat és az illesztőprogramokat hitelesítő eljárásokat vezetett be – ezek azok a kritikus szoftverrészek, amelyek például a nyomtatókat is kezelik. (A Windows 2000-et ugyan be lehet állítani a kompatibilitási teszten fennakadt nyomtatók és egyéb eszközök használatára, de nem tanácsos.) A hitelesítő tanúsítvány megjelenésére várva, egyes perifériák átmenetileg használhatatlanná válnak. Nem egy felhasználói csomagot, így a Microsoft Office 2000-et is át kell dolgozni, annak érdekében, hogy az összes hitelesítési feltételnek megfeleljen. Szerencsére a legtöbb program – így majdnem minden, ami az NT 4.0 alatt fut – Windows 2000 kompatibilis, s gond nélkül működhet majd.

Hogy kinek való akkor a Windows 2000? A legtöbb nagyvállalat tervezi, hogy az asztali és hordozható gépeit fokozatosan átállítja az NT 4.0-ról vagy a Windows 95-ről – mivel a 98-as változat köreikben alig terjedt el. (A kisebb vállalkozások tartózkodjanak az NT-től, a nehézkes telepítés és karbantartás miatt.) A Windows 2000 számtalan, a felhasználót lépésről lépésre vezető “varázslója” az új rendszert sokkal egyszerűbbé, nagyobb megbízhatósága pedig vonzóbbá teszi. Ám mielőtt bárki is a frissítésre szánná magát, ellenőrizze hardvere és szoftverei kompatibilitását az interneten (www.microsoft.com/ windows2000/upgrade). De valószínűleg ők is jobban járnak, ha az új szoftvert számítógépparkjuk lecserélésével párhuzamosan szerzik be, semmint hogy meglévő gépeiket fejlesztenék tovább. Amellett, hogy a gépfejlesztés is tartogat egy-két meglepetést, a frissítéshez 650 megabájt szabad merevlemez helyre is szükség van.

A leginkább kérdéses csoport a munkára és szórakozásra egyaránt használt otthoni gépek köre. Aki komoly akciójátékokra vágyik, akár el is felejtheti a Windows 2000-et. Számos fogyasztói hardver, különösen az olcsóbb tintasugaras nyomtatók sem működnek alatta. A Windows 2000 biztonsági rendszere komolyan veszi saját magát: egy elveszített adminisztrátori jelszót lehetetlen visszaállítani. És bár egy család tagjai könnyedén hozhatnak létre saját profilt, az adatok és programok megosztása már nem megy ilyen egyszerűen – sokszor még ugyanazon a gépen sem.

A Microsoft valamikor 2001 végén készül a Windows 2000 kisfogyasztói verziójának kiadásával, amely sok problémát megoldana. Ugyancsak tervez – még az idén – egy viszonylag kisebb léptékű Windows 98 frissítést, “millenniumi kiadás” néven. Addig is, akit nem zavarnak a Windows 2000 korlátai, próbálja ki, különösen, ha új számítógépet vásárol. A 2000 installálása csak 75 dollárral kerül többe, mint a 98-as verzióé. Lehet, hogy ezzel az otthoni felhasználó felad egy keveset a kényelméből, de sokkal ritkábban kell majd számítógépe újraindításával bajlódnia.

Š Business Week

Ajánlott videó

Olvasói sztorik