Gazdaság

FILMDÍJAK – Medvék és Cézárok

Amerikai alkotás nyerte az ötvenedik Berlini Filmfesztivál legrangosabb díját: a nemzetközi zsűri Paul Thomas Anderson rendező Magnolia című mozijának ítélte az Arany Medvét. A Kung Li kínai színésznő által vezetett zsűri múlt vasárnapi döntésével egy tehetséges fiatal művész munkáját jutalmazta.

A zsűri nagydíjaként szolgáló Ezüst Medvét a The Road Home című kínai film nyerte el. A legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvét Bibiana Beglau és Nadja Uhl megosztva kapta, a Die Stille nach dem Schuss című filmben nyújtott alakításukért. A legjobb színész Denzel Washington lett, a Norman Jewinson rendezte The Hurricane című filmben nyújtott alakításért. A legjobb rendezés Ezüst Medve díját Milos Forman Man on the Moon című alkotása nyerte.

Párizsban is díjakat osztottak a múlt hét végén. A Tonie Marshall rendezte Vénus Beauté (Vénusz szépségszalon) aratott a francia filmek idei versenyén: négy César-díjat (francia Oscart) vitt el a 25. alkalommal megrendezett gálán. A 42 éves rendezőnő negyedik alkotása, egy szabad, emancipált nőt bemutató vígjáték kapta a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, és Audrey Tautou jóvoltából a színészek közül a legnagyobb női reménység díja is ennek a filmnek jutott. Lényegében vigaszdíjat kapott a jelölések alapján legesélyesebbnek hitt két alkotás: a La fille sur le pont (Lány a hídon) – Patrice Leconte filmje – legalább a legjobb férfi alakításért járó Césart vihette el Daniel Auteuil teljesítményéért, ám a nyolc Césarra jelölt Jeanne d’Arc – Luc Besson alkotása – kénytelen volt beérni két kisebb horderejű elismeréssel, a legjobb hang és a legjobb kosztüm Césarjával. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik