Gazdaság

Ejnye-bejnye, nem szabad

a forint erősödésére spekulálni – dorgálta meg az MNB illetékese a kereskedelmi bankokat. Amennyiben ezt a játékot továbbra is nagyban űzik a pénzintézetek – hangzott a figyelmeztetés -, akkor a válaszlépés sem marad el. A jegybank jól láthatóan nincs könnyű helyzetben, hiszen eddig alkalmazott fegyvereivel szemben immunis a rövid távra játszó spekulatív tőke. Az idén már háromszor is csökkentették a repokamatokat – legutóbb a múlt csütörtökön, fél százalékponttal -, ennek ellenére a forint, kisebb szünetektől eltekintve, folyamatosan az intervenciós sáv erős szélén tanyázik, ezzel forinteladásra, majd ismételt kamatcsökkentésre kényszerítve az MNB-t.

A forint erősödésére spekulálók és a jegybank közötti játszma így egyelőre nem az utóbbi szája íze szerint folyik, ezért egyre inkább úgy tűnik: a repocsökkentés helyett új csodafegyver kell. A jelenlegi mintegy 3 százalékos reálkamat (a következő egy évre durván 7 százalékos inflációval, és a mostani alig 10 százalék feletti éves állampapírhozamokkal számolva) ugyanis már ma is egyre kevésbé ösztönöz megtakarításra, és mindinkább számítani kell a fogyasztás meglódulására. Ez pedig nemcsak a kemény antiinflációs politika szempontjából okoz problémát, de tartani kell a külső egyensúly romlásától is.

A jegybank a nemzeti valuta felértékelődését középtávon legfeljebb késleltetheti – adminisztratív eszközökkel -, ám a folyamatot nem tudja megakadályozni. A lehetséges forgatókönyvek között elsősorban az intervenciós sáv kiszélesítése jön szóba. (Az egyszeri nagyobb forint felértékelésnek a piaci szereplők minimális esélyt adnak.) A kérdés már csak az, mikor kerül sor valamilyen beavatkozásra, illetve, hogy sikerül-e úrrá lenni a jelenlegi helyzeten – elérve ezáltal, hogy az MNB órája szerint múljon az idő -, vagy pedig “a jegybank tervez, spekulánsok végeznek” szcenárió érvényesül. Mindenesetre egyre nagyobb az esélye annak, hogy a jelenlegi jegybankelnök 1995-ös debütálásakor bevezetett szűk intervenciós sávra és folyamatos leértékelésre épülő monetáris politika jelentős változásokon megy át, még Surányi György hivatali idejében. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik