Gazdaság

EGIS – Jó volt a hatóanyag

A várakozásoknak megfelelően jó eredménnyel zárta a múlt évet az Egis, igaz a tavalyi negyedik negyedév nem tartogatott a Richterhez hasonló meglepetést. Pedig a társaság október-decemberi belföldi árbevétele meghaladta az előző negyedévek számait. Az egész évet tekintve a belföldi forgalom 8 százalékkal magasabb a bázisidőszakénál. Az export összességében 13,4 százalékkal növekedett, miközben az Oroszországba és a többi FÁK-országba irányuló kivitel 36 százalékkal esett vissza. Igaz, a negyedik negyedéves adatok itt is 50 százalékos bővülést mutatnak. A stratégiai céloknak megfelelően, továbbra is dinamikusan, 41 százalékkal nőtt a generikus termékek fejlett országokba irányuló kivitele, s 20 százalékkal a hatóanyagexport, mely utóbbiból ma már az exportárbevétel 45 százaléka származik.

Mindezek nyomán az Egis konszolidált nettó árbevétele elérte az 53,4 milliárd forintot, vagyis csoportszinten 11,4 százalékkal bővült a forgalom. A bázishoz viszonyítva 14,2 százalékkal magasabb, 5,1 milliárdos üzleti eredményhez 2,34 milliárdos pénzügyi eredmény járul. A közel 600 milliós rendkívüli veszteség és a 60 százalékos adókedvezmény figyelembevételével a társaság konszolidált nettó profitja 6,42 milliárd forint lett, 29 százalékkal több, mint 1998-ban.

Az idei tervekben 13,5 százalékkal emelkedő árbevételt, illetve azt meghaladó eredménybővülést vállal a cég. Nagy kérdés a pénzügyi eredmény alakulása, továbbá a 11 milliárd forintnyi állampapír- és készpénzállomány “felhasználása”.

A jelenlegi 13 ezer forint alatti tőzsdei árral és a tavalyi számokkal kalkulálva 15,5-ös P/E-érték (árfolyam/egy részvényre jutó eredmény) adódik. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik